Fiica negustorului de mătase
Fictiune

Fiica negustorului de mătase – Dinah Jefferies

Fiica negustorului de mătase este  carte complexă care aduce în prim plan familia, trădarea, dragostea, războiul. Un amalgam de întâmplări pline de dramă în atmosfera exotică a Vietnamului.

Fiica negustorului de mătase – relaţii complicate de familie.

În aparență, Nicole și Sylvie sunt două surori  strâns unite de legătura de sânge. Tinere și frumoase, duc o viață lipsită de griji în Hanoi, un oraș plin de viață și culoare din Vietnam. Sylvie moștenește trăsăturile tatălui francez, Nicole ale mamei sale, vietnameze, acest aspect creându-i mereu probleme  lui Nicole, fiind considerată o metisse – corcitură – jumătate franţuzoaică, jumătate vietnameză, într-un Vietnam care încearcă să se elibereze de francezi.  Pe când Sylvie este o femeie perfect stăpână pe sine, demnă de încredere şi care, evident este preferata tatălui său, Nicole, pe de altă parte trăieşte în umbra surorii sale datorită fizicului, dar şi a faptului ca este considerată vinovată de moartea  mamei sale. Acest lucru îl resimte cu durere din partea propriei familii, simţindu-se adesea exclusă şi marginalizată. Este prima trădare de care are parte și despre care are să  afle când Lisa, bucătăreasa familiei îi va povesti adevărul despre moartea mamei sale. Printre alte lucruri pe care le află de-a lungul poveştii,  acesta îi zdruncină încrederea în tatăl său.

Fiica negustorului de mătase – afaceri de familie.

Când tatăl fetelor preia o funcție în guvern despre care nu dă detalii, astfel fiind în imposibilitatea de a se mai ocupa de afacerile familiei,  Sylvie se alege cu cea mai importantă parte a afacerilor, iar Nicole primește un mic magazin cu mătăsuri lăsat de izbeliște. Încă un moment în care se simte dată deoparte și  în care balanța înclină, din nou în favoarea surorii sale. Înfățișarea acesteia, complet franțuzească o face cumva superioară, atât în fața societății, cât și a tatălui său.  Acest lucru, precum şi inevitabilele resentimente apărute între cele două surori adâncesc prăpastia dintre Nicole şi Sylvie, care, pe parcursul cărții devine tot mai adâncă și neagră . Când la petrecerea lui Nicole, organizată cu ocazia majoratului acesteia, îl cunoaște pe Mark, în sufletul fetei se înfiripă  dragostea, mai ales că acesta îi acordă o atenție deosebită. Încep să îşi petreacă timpul împreună și se trezește îndrăgostită până peste cap. Paralel începe să se ocupe de  magazinul său pe care îl readuce la viaţă,  îl cunoaște pe Tran, un insurgent vietnamez, membru al organizației Viet Minh, al cărei scop este să lupte împotriva francezilor.  Însă, după momentul în care, la o altă petrecere asistă la  execuţia acestuia,  tatăl său fiind implicat, precum și la o scenă tandră dintre sora sa și Mark, Nicole este de-a dreptul bulversată și își dă seama că familia sa este o mare și întunecată necunoscută. Dacă pe tatăl său nu are curajul să îl confrunte, cu sora sa vrea să lămurească scena dintre ea și Mark. Aceasta îi spune  că ei sunt  împreună, lucru care o întristează profund. Simțindu-se trădată și folosită, se îndepărtează tot mai mult de Sylvie și de Mark. Mult mai târziu va afla că totul a fost o minciună precum şi cine este cu adevărat sora sa.

Fiica negustorului de mătase şi magazinul de mătăsuri – începutul şi sfârşitul inocenţei.

Nicole începe să își petreacă tot mai mult timp la magazin, evitând să mai meargă acasă, nemaiștiind ce să creadă despre familia sa. O cunoaște pe O-Lan, care îi devine o prietenă de nădejde și pe  Tran-nume general pentru bărbații vietnamezi, fratele celui ucis,  simpatizant al Viet Minh. Vulnerabilitatea lui Nicole în urma decepţiei suferite o face să se apropie de Tran care încearcă să o atragă de partea cauzei Vet Minh. Faptul că este văzută în compania sa o face să intre în  vizorul poliţiei. Când este atrasă să revină acasă, atât de familia sa, cât şi de Mark şi ajunge în arest la domiciliu, Nicole îşi dă seama de adevărata faţă a propriei familii şi de poziţia sa în cadrul ei. Acest lucru o face să evadeze, să îmbrăţiseze cauza lui Tran, fugând cu acesta. Dar nici acest lucru nu îi aduce liniştea, asistând încă o dată la atitudinea refractară şi lipsită de încredere faţă de faptul că este o metisse.  De asemenea, constată că nici Tran nu mai este băiatul fermecător şi plin de intenţii bune pe care l-a cunoscut. Războiul scoate la suprafaţă tot ce e mai rău din oameni. Cu toate acestea, când este pe punctul de a ajunge într-un bordel, astfel dovedind că este demnă de încredere, Tran o ajută să fugă şi să se reîntoarcă acasă. Ce găseşte când ajunge? Un Hanoi complet schimbat în urma războiului, casa pustie. Însă este şi momentul în care îl regăseşte pe Mark, viaţa sa luând o nouă turnură, pe alocuri plină de speranță, pe de altă parte aruncând-o din nou pe culmile deznădejdii. Sylvie reapare încercând să îi răpească din nou şansa la fericire. Își va găsi Nicole  vreodată pacea? Ce urmează?  Trebuie neapărat să aflaţi!!!

Fiica negustorului de mătase – încă o carte care m-a cucerit. Autoarea , prin scriitura sa m-a transpus în locurile descrise, în trăirile lui Nicole, fiind chiar revoltată şi frustrată de toate lucrurile urâte de care a avut parte din partea familiei, cea, care ar trebui să fie cel mai mare sprijin. M-a revoltat caracterul lui Sylvie, însă în final s-a dovedit a fi doar un om bolnav…. M-am bucurat că Nicole, în ciuda  greutăţilor repetate prin care a trecut de-a lungul cărţii,  a reuşit să iasă învingătoare şi să facă pace cu trecutul.

În Fiica negustorului de mătase găsim un amalgam de sentimente şi întâmplări. Drama şi urâciunea războiului şi a fiinţei umane. Dragoste si trădare. Relaţii de familietoxice.  Un licăr de bucurie pentru viitor după un trecut mult prea greu. Cartea este mult prea complexă pentru a fi cuprinsă într-o recenzie. Aşadar, vă invit cu toată convingerea să o citiţi!!! Fiica negustorului de mătase o puteţi găsiţi la Editura Nemira.

12 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: