măştile fricii
Autori români

Măştile fricii, Camelia Cavadia

Măştile fricii, o carte pe care mi-am dorit-o foarte mult de când  am văzut-o, cucerindu-mă  cu coperta şi titlu, s-a dovedit o poveste care m-a nmarcat şi pe care nu o voi uita orea curând.

Cea mai comună  formă a disperării este să nu fii cine ești cu adevărat.

Cuvinte care descriu perfect viața personajelor cărții: Ema, David și Sofia.

Ziua cea mai fericită din viața mea mea {…} a fost aceea în care a murit tatăl meu. Cartea începe și se termină cu aceste cuvinte.  Zguduitoare și de neînțeles la început,  însă „acceptabile” pe parcurs.

Trei frați, uniți de un destin greu, urmăriți și marcați  de o copilărie  îngrozitoare,  însemnați cu pecetea fricii pentru totdeauna.

Crescuți cu bătaia, umilința și groaza, devin adulți care încearcă să aibă o viață normală. Lucru imposibil,  în ciuda tuturor încercărilor și luptei cu ei înșiși. Însă e greu să lupți cu tine când nu știi cine ești.  Pe parcursul lecturii am descoperit cât de greu poate fi să porți, mai ales pentru tine, masca normalității, atunci când măştile fricii e tot ce ai ştiut.

După o adolescență promiscuă,  Ema își întemeiază o familie și încearcă să fie o soție și o mamă bună. Însă trecutul nu o lasă…Face eforturi să își iubească soțul și copiii,  să ducă o viață normală.  Aruncată mult prea des în ghearele depresiei, victimă a atacurilor de panică,  neputința sa de a duce o viață normală crește pe zi ce trece. Cea mai grea povară este,  de departe faptul că nu reușeste să își iubească copiii așa cum ar trebui.  Este mult prea severă,  rigidă, cu timpul îndepărtându-i de ea, cu tot efortul depus de aceștia de a obține afecțiunea mamei. Se luptă ea însăși, secretele și boala.

David veghează asupra surorilor sale fiind prezent în viața acestora încercând să le protejeze.  Devine un bărbat cu o carieră promițătoare,  are o relație frumoasă, iar viața sa pare a fi una normală, fără ecouri din trecut. Însă, monștrii copilăriei sunt periculos de prezenți și în viața lui.

Sofia devine o tânără retrasă,  își găsește un loc de muncă, iar după o perioadă de pustnicie,  și un iubit. Viața sa este liniară și liniștită,  părând a fi singura care reușește să lase trecutul în urmă.

Măştile fricii. Când trecutul este mult mai puternic ca prezentul şi ca viitorul.

Măştile fricii este o carte care m-a impresionat foarte mult. M-a impresionat unitatea celor trei frați. M–a impresionat lupta fiecăruia cu el însuși, în același timp susținându-se unul pe altul. M-a bulversat  poziția mamei lor în toată povestea, devotamentul și iubirea pentru monstrul care i-a distrus copiii. Dar, așa cum am înțeles că un om,  într-o viață poate purta măștile mai multor neputințe, am încercat să nu o judec. Însă nu îi acord vreo circumstanță atenuantă.

O carte psihologică cu o poveste cutremurătoare din care putem trage multe concluzii.  Toata esența cărții este  frica, perfect surprinsă de titlu și de citatul de la începutul acesteia.

Mă bucur că am descoperit-o pe Camelia Cavdia, o autoare româncă ale cărei cărţi vreau să le citesc.  Cartea poate fi găsită la Editura Trei .

26 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: