Vina, Camelia Cavadia

vina
vina

Vina se lipise de el, îi intrase în celule, se amestecase cu carnea și ADN-ul lui.

Pe parcursul lecturii am avut tot timpul sentimentul că, uneori totul e prea frumos ca să dureze, și că, inevitabil, la un moment dat ceva rău se va întâmpla… Uneori, așa se întâmplă și în viața de zi cu zi. Autoarea a reușit să mă bulverseze, cu toate că, pe undeva prevedeam iminența colapsului. Am descoperit-o pe Camelia Cavadia odată cu Măștile fricii și am știut că trebuie să citesc și celelalte cărți ale sale. Deși pline de tristețe și situații de viață dramatice, poveștile sale au un adânc substrat psihologic, scot în evidență părți ale oamenilor nu tocmai frumoase și care pot duce la distrugere. Vrem sau nu și ele fac parte din noi. Și, de ce nu, ne arată cum le putem recunoaște și lupta cu ele.

Vina – unul dintre cele mai puternice și distrugătoare sentimente. 

Personajul central din Vina, Thomas H., m-a revoltat până la finalul cărții. Nu am reușit să îl înțeleg, oricât am încercat. L-am întors pe toate părțile, însă nu am reușit să îi găsesc vreo justificare pentru modul în care și-a distrus familia și viața. Nici el nu a reușit acest lucru foarte mult timp, iar când aproape a reușit să iasă la suprafață, viața i-a râs în nas. La începutul cărții îl descoperim locuind singur, un alcoolic, izolat de restul lumii. Singura legătură cu exteriorul erau familiile de vecini pe care îi observa în viețile lor de zi cu zi. Mai era și Ana, care venea să îl îngrijească cu regularitate. Ana a fost ceea care l-a văzut și susținut necondiționat în cei mai negri și grei ani din viața lui. Ea fost cea care i-a salvat viața. Lupta cu vina, depresia și alcoolul, aproape l-au doborât.

Viața perfectă.

Însă Thomas H. a avut parte de viața perfectă. Și-a cunoscut iubirea vieții în Stella, o tânără frumoasă, inteligentă, fermecătoare și râvnită. Însă, dintre toți, Thomas a fost alesul ei. Tineri, îndrăgostiți, având de partea lor dragostea și susținerea familei, își clădesc căsnicia perfectă. Și din punct de vedere profesional, nu fără eforturi și sacrificii totul pare perfect-Thomas devine un scriitor foarte bun și apreciat, iar Stella o profesoară asemenea. Ca totul să fie ca desprins din basme, familia se completează cu micul Paul. Walter și Irene, un cuplu în vârstă cunoscut în vacanță, le devin o a doua familie, iubindu-i și susținându-i necondiționat. Iar, când în familie apare și micuța Clara, nimic nu poate fi mai frumos și complet.

Alunecarea în gol.

Cu toate că avea o soție minunată, dedicată care îl iubea și susținea necondiționat, în mintea lui Thomas încolțește gelozia. Cu toate încercările sale de a o ține în frâu, prima ceartă serioasă ca și cuplu o  au din această cauză. Urmările acesteia au deschis prăpastia dintre cei doi. În completare cu obiceiul lui Thomas de a bea, din ce în ce mai mult, au dus la destrămarea familiei într-un mod absolut dramatic și dureros. Cu toate încercările de a-și salva familia, moartea micuței Clara i-a distrus iremediabil pe Stella și Thomas. Nici încercările lui Paul, un copil deosebit de matur și înțelept pentru vârsta sa, nu au reușit să îi țină pe cei doi uniți în lupta cu viața. Thomas pleacă de acasă, devine depresiv, alcoolic, iar vina îl ucide puțin câte puțin. Durerea o distruge și pe Stella. Iar când află în ce împrejurări a murit cu adevărat fiica sa, ura îi dă lovitura de grație.

Cartea

A surprins perfect cum sentimentele necontrolate pot distruge. Cum, unii oameni, deși au tot, nu reușesc să se bucure. Cum nesiguranța și gelozia nasc monștri. Cum gândurile negre ne pot distruge cu toată lupta noastră. Am trăit fiecare clipă din carte, unele părți m-au izbit pur și simplu, iar finalul mi-a pus capac. Spuneam că nu am reușit să simpatizez nici măcar o clipă cu suferința lui Thomas, că nu am înțeles cum și-a putut distruge viața și familia atât de ușor, însă m-am bucurat când părea că ar ieși la liman și că, poate ar reuși să repare cumva lucrurile. Mi-a plăcut cartea, cu toate că m-a cutremurat. Însă tot ce am trăit și învățat citind  Vina, o fac o carte care a meritat.

vina

You may also like...

35 Responses

 1. Laura spune:

  Pare o carte plina emotii! Asta am inteles din recenzia ta frumoasă! ??

 2. Adriana Ivan spune:

  Pare foarte interesantă. Îmi place mult cum ai prezentat-o. Felicitări!

 3. M.C.Simon spune:

  Minunata recenzia ta! Multumesc pentru recomandare. O trec pe lista “de citit”.

 4. Dana spune:

  Îți mulțumesc!❤

 5. illusion spune:

  Am cartea de ceva timp pe lista mea de lectură, dar o tot amân. Mi se pare o carte grea și aștept să am starea potrivită pentru ea…

 6. O carte plină de emoții și lecții de viață. Merită citită.

 7. Dorina Danila spune:

  Felicitări pentru recenzie! Încă nu am citit nimic de Camelia Cavadia, cred că ar fi cazul să încep odată :).

 8. Parcă ai descris lumea în care trăim, în care, chiar dacă unele persoane au cam tot ce își puteau dori, nu știu să se bucure cu adevărat și se distrug singuri.
  O carte foarte interesantă, pe care trebuie neapărat să o citesc.

 9. Mona spune:

  M-ai făcut foarte curioasă. Și recenzia ta mi-a transmis emoție, așadar sunt convinsă că merită citită cartea. Mulțumesc pentru recomandare!

 10. Nu stiam de Camelia Cavadia si imi cumpar multe carti de la editura Trei. Mereu imi apar sugestii,dar aceasta nu a fost. Ma bucur ca am reusit sa descopar o noua carte cu ajutorul tau. Foarte frumoasa recenzia ta! O sa pun pe lista acesta carte ?

 11. Dana spune:

  Mulţumesc mult! Recomnad cărţile sale. Deşi triste, transmit emoţii şi învăţăminte.

 12. O am deja pe lista, o sa o caut sa o citesc.

 13. elvira spune:

  Interesantă prezentarea ta. Sper să o citesc, am completat lista ma de dorințe !

 14. Georgiana spune:

  Trebuie sa citesc si eu aceasta carte! Multumesc pentru recomandare! Ma bucur ca te-am descoperit!

 15. MariSiMici spune:

  O prezentare care ma face sa-mi doresc sa citesc aceasta carte,desi stiu ca o sa o citesc cu inima stransa!

 16. Izabella spune:

  Pare o carte mai mult decat complexa.

 17. Oana - Crâmpeie de suflet spune:

  Felicitări pentru recenzia minunată! <3 Am toate cărțile autoarei acasă, încă necitite… E timpul să remediez situația. 🙂

 18. Vina este cartea pe care am citit-o cu drag, dar despre care am putut scrie la câteva săptămâni distanță.M-a răscolit, rupt în bucăți și remontat. Este absolut minunat romanul, iar eu nu am nicio vină 🙂

 19. Super-frumoasa recenzie, Dana! 🙂 Eu si la biografiile dictatorilor am o strangere de inima cand incepe inevitabila perioada de decadere. 😀 Mi-e ca o sa imi fie prea mila de personaj;… :p … dar prezentarea ta m-a convins ca merita sa rabd si emotiile negative pentru a o savura. 🙂

  • Dana spune:

   Multumesc, Marius. Eu, abia la final am simpatizat cu decaderea personajului… Insa, cu toate emotiile de tot felul, mi-a placut mult cartea!!!

 1. 1 aprilie 2019

  […] de viaţă cutermurătoare, însă în acelaşi timp pline de învăţăminte şi emoţii. Astfel, Vina este încă una dintre cărţile bune ale lunii […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: