Grădina de iarnă – Kristin Hannah
Grădina de iarnă – o poveste ca un basm, în lumea rece a iernii şi a relaţiilor de familie dureroase, îngheţate de secrete.
Credeam că am atins maximum de emoții transmise de Kristin Hannah prin poveștile sale atât de profunde. După Aleea cu licurici și Privighetoarea, mi-am dorit neapărat Grădina de iarnă. Eram convinsă că va fi o lectură excepțională, dar nici prin cap nu mi-a trecut cât de mult mă va impresiona.
Grădina de iarnă le aduce în prim plan pe Meredith și Nina, două surori foarte diferite. Cele două cresc încercând să își cunoască mama, încercând să înțeleagă de ce aceasta nu le poate iubi. Tatăl lor încearcă să substituie lipsa iubirii materne, acordându-le toată atenția lui. Singurele momente de o oarecare apropiere între mamă și fiicele sale erau acelea în care le spunea un basm ”despre o țărăncuță nesăbuită care a avut îndrăzneala să se îndrăgostească de un prinț.” Meredith și Nina nu știau nimic despre mama lor, în afară de ceea ce le spunea tatăl lor. Și așa, cele două devin femei mature, resemnate cu faptul că nu își vor cunoaște niciodată cu adevărat mama și că aceasta nu le va iubi vreodată.
Meredith se căsătorește cu Jeff, cu care se cunoaște din copilărie. Au împreună două fete cu care are o relație foarte apropiată – relația pe care ea nu a avut-o niciodată cu propria mamă. Rămâne acasă și se ocupă de afacerea tatălui său. Căsnicia sa intră pe panta rutinei și a unei oarecare distanțări.
Nina devine un fotograf de renume, fiind tot timpul în mijlocul evenimentelor, oriunde meseria i-o cerea. Are o relație cu Dani pe care nu dorește să o aprofundeze foarte mult. Se pare că pe ambele surori, relația cu mama lor le-a făcut să dezvolte un scut de protecție în jurul lor. Ele devin conștiente de faptul că necunoșcându-și mama, nu se cunosc nici pe ele însele.
Surorile se reunesc în momentul în care tatăl lor suferă un atac de cord. Nina se întoarce numaidecât acasă. Fiecare își petrece ultimele clipe cu el. Cu limbă de moarte le roagă să încerce să se apropie de mama lor. Pe aceasta o roagă să le spună basmul. Se pare că basmul care le plăcea atât de mult să îl audă de la mama lor în copilărie, era mai mult decât o simplă poveste inventată.
Moartea bătrânului le devastează. Dacă Nina alege să fugă într-una dintre misiunile sale, Meredith rămâne să aibă în continuare grijă de afacere, de casă, dar și de mama sa. Își poartă durerea adânc ascunsă, muncind non-stop, lucru care îi fisurează și mai tare căsnicia. Starea de sănătate, mai ales psihică a mamei sale se înrăutățește, astfel încât singura soluție este internarea sa la un azil.
Grădina de iarnă – când moartea însemnă regăsire, un nou început.
La data la care ar fi trebuit să fie ziua tatălui lor, Nina revine acasă. Nefiind de acord cu decizia surorii sale de a-o interna pe mama lor, o ia acasă. Cele două surori au o relație destul de rece, fiecare având propria sa vizune asupra situației mamei lor. Dacă Meredith s-a resemnat cu faptul că nu va ști niciodată cine este mama sa cu adevărat, Nina insistă ca ea să le spună basmul.
Controversatul basm din Grădina de iarnă, dezvăluie o poveste absolut sfâșietoare despre cine a fost și cine este mama lor. Cu cât află mai multe despre viața ei în timpul celui de-al doilea război mondial, în Rusia, cu atât își pot, în sfârșit cunoaște și înțelege mama. Dar, cu prețul unei crunte suferințe readuse la viață. Vor reuși cele trei să devină familia atât de dorită?
Nu vă dezvălui mai multe. Povestea din Grădina de iarnă este absolut răvășitoare. Plină de emoție și profundă, dezvăluită sub forma unui basm. Încă o evocare a suferințelor și traumelor provocate de război. Despre pierderi dureroase, dar și regăsiri miraculoase. Vă invit să le cunoașteți pe cele trei femei, să le descoperiți basmul. Încă o carte extraordinară a lui Kristin Hannah pe care o puteți găsi la Editura Litera
Meredith ridică din umeri, iar Nina știa ce înseamnă acel gest. Cine o cunoștea pe mama? Era o străină pentru ele, o ființă de nepătruns, și numai Dumnezeu știe cât încercaseră să o cunoască …
29 comentarii
Ana Maria Chiperi
Wow!❤ O carte extraordinară ce trebuie numaidecât să o citesc și eu! Foarte frumoasă recenzia, felicitări!
Dana
Multumesc, Ana! Trebuie să o citeşti, e minunata!
Adriana Ivan
Ce frumoasă pare. Trebuie să o citesc și eu.
Dana
Este minunată!❤
almonacalatoreste
Sunt curioasă ce ascunde basmul. Există o singură cale să aflu nu-i așa?
Dana
Cam da!
Dincolo de nori
Pare o lectură interesantă și emoționantă. Mulțumesc pentru recenzie.
Dana
Mie mi-a placut foarte mult!
ruxandrahappylittlethings
Pare interesantă cartea ? cred că o s-o citesc și eu,mai ales că vreau să aflu finalul ?
Dana
Neapărat! Finalul e…wow!
delasexladragoste
Nu stiu daca imi place mai mult povestea sau felul cum ai relatat. 🙂
Dana
Iti multumesc mult!
Dana Codori (Anaphielle)
Mulțumesc pentru recomandare! După recenzie îmi pare o lectură foarte interesantă şi m-ai făcut curioasă tare.
Dana
Este o carte absolut minunată!
lifestylebycata
Si uite cum mai pun eu o carte pe lista, din cauza ta. :)))
Dana
Merită! ?❤
Laura Apetroaie
Am și eu cartea și sper să o citesc repede. Sau cândva în viața asta :)), căci planul nu se pupă niciodată cu realitatea, în cazul meu! :). Kristin Hannah este autoarea mea de suflet!
Dana
Este o carte minunată! Kristin Hannah m-a cucerit și pe mine.
hrpassion
O poveste foarte interesanta și captivanta. Mulțumesc pentru recomandare.
Dana
Și eu îți mulțumesc!
monaoxana
Ce frumos! Eu acum mi-am comandat Aleea cu licurici pentru a descoperi autoarea. Sunt curioasa ?
monaoxana
Ce frumos! Eu mi-am comandat Aleea cu licurici pentru a descoperi autoarea. Sunt chiar curioasa!
Oana - Crâmpeie de suflet
Kristin Hannah scrie mereu minunat, povești de suflet și pentru suflet. Mă bucur din suflet că am cartea acasă, căci recenzia ta extrem de convingătoare mă convinge să mă îndrept cât mai repede spre ea! Felicitări! <3
Otilia Dima
Cred că este carte foarte frumoasă și interesantă. Recenzia ta asta mi-a transmit. Am să trec și eu cartea pe lista de lecturi. 🙂 Bună recomandare.
Dana
Și eu mulțumesc. O carte cu adevarat minunată.
Marius - AnalogiiAntologii
O recenzie ca o poveste superba cu printi si printese pierdute! 🙂 Acum trebuie neaparat sa citesc si eu acest roman! 🙂
Dana
Mulțumesc, Marius! Este o carte care mi-a plăcut și m-a impresionat foarte mult. O recomand cu drag.
Filiz Mustafa
Mulțumesc pentru recomandare!O voi citi cu siguranta !
Dana
Cu drag o recomand!