nevăzuţii
Fictiune

Nevăzuții – Katherine Webb

Soarele de toamnă îi mângâie blând chipul , iar ea se îndreaptă spre Thatcham cu sentimentul că totul va fi bine. Are senzația că e vegheată de un prieten. Nevăzuţii.

Când Leah l-a întâlnit prima dată pe bărbatul care avea să îi schimbe viața, acesta zăcea  cu fața în jos pe o masă de oțel , total nepăsător.

Nevăzuţii o are în prim plan pe Leah, care este chemată de către fostul său iubit, Ryan să scrie un articol despre soldatul descoperit de către Comisia Mormintelor de Război. Nimic care să atragă atenția asupra acestui soldat necunoscut și nejelit, în afară de două scrisori găsite asupra sa. Acestea îi stârnesc interesul lui Leah. Din acest moment  viața sa se schimbă, pornind pe urma femeii care le-a scris, cu aproximativ 100 de ani în urmă.

Înapoi în timp, în 1911, Hester Canning, tânăra soție a pastorului din satul Cold Ash Holt, își petrece timpul administrând casa parohială, pe Sophile Bell, bucătăreasa și menajera casei și pe Cat, noua și controversata menajeră care urmează să vină să îi slujească. Trecutul oarecum scandalos al menajerei, dar necunoscut lui Hester o îngrijorează, dar în același timp este sigură că, odată ajunsă în casa lor aceasta își va găsi îndrumarea și ajutorul necesare mântuirii. Are o căsnicie frumoasă și armonioasă. Singura umbră care planează asupra căsniciei sale, plină de iubire cu pastorul Albert este reticența acestuia de a-și consuma căsnicia. Cu timpul acest aspect devine din ce în ce mai frustrant, mai ales că ea își dorește un copil.

Cat, numită și Pisica Neagră din cauza trecutului său – o sufragetă care a făcut închisoare pentru cauză, își face apariția în casa parohială stârnind rumoare. Atât din cauza înfățișării sale, cât și din cauza atitudinii sale. Hester constată că fața sa, indiferent de situație rămâne complet inexpresivă. Lunile de detenție au îmbolnăvit-o fizic și psihic. Cea mai mare frică a sa este cea de a fi închisă. Însă nicio traumă nu depășește vina de a-și fi atras prietena, pe Tess în cauza sufragetelor și de a-i fi distrus viața. Își face treaba pentru care e plătită, însă își urăște condiția de slugă și nu înțelege de ce nu și-ar putea-o depăși.

Albert Canning, pastorul dedicat enoriașilor săi trup și suflet. Își petrece timpul făcând plimbări prin natură și vizitându-și enoriașii. În una dintre plimbările sale matinale îi este dat să vadă niște creaturi nepământene deasupra lacului. De aici și până la apariția teosofului Robin Durrant ca și musafir permanent în casa parohială, nu este decât un pas. Iar totul se schimbă din acest moment. Așa că, cei doi pornesc împreună pe calea înălțării spirituale și pe cea spre zâne, elementali  și alte ființe supranaturale. Nu pot spune că nu m-a amuzat un pic acest aspect fantasy al poveștii, însă de la el a pornit toată drama cărții. Albert devine  tot mai puțin interesat de aspectul fizic al relației sale cu Hester, fiind complet captivat de teoriile lui Robin Durrant și nu numai, aparent. Pasiunea tânărului teosof devine obsesie, astfel încât, cu ajutorul  lui Cat, obținut prin șantaj, ajunge chiar să falsifice poze. În acestea, chipurile ar fi fost ființa superioară pe care numai nu reușea să o vadă, lucru care îl înnebunea de-a dreptul. Mărturia existenței elementalilor i-ar fi adus recunoașterea și faima binemeritate. Toată această șaradă îi va fi fatală lui Cat, chiar în momentul în care reușise să își găsească libertatatea, să scape de sclavie. Într-o scrisoare lăsată lui Hester, înainte de a părăsi casa, îi deschide acesteia ochii asupra unor lucruri evidente despre soțul său, însă la care ea era oarbă. De asemena, se pare că celor două femei le curge același sânge prin vene.

Cum reușește Hester să aibă până la urmă copilul mult dorit, cu ce preț? Va reuși Leah, 100 de ani mai târziu să deslușească drama, obsesiile și misterul de la casa parohială? Va trebui să descoperiți singuri. În același timp veți descoperi și povestea lui Leah. Una plină de dramă, dar de care scapă o dată cu deslușirea misterului de la Cold Ash Holt.

Nevăzuţii – o poveste complexă şi captivantă.

Per ansamblu, povestea din Nevăzuţii  a fost una plină de antren pentru mine. M-a impresionat Cat, povestea ei, drama ei.  De fapt, fiecare personaj și-a trăit propria dramă. Amestecul de mister, obsesii, secrete și  paranormal au făcut din carte o poveste care m-a prins. Mi-aș fi dorit pe partea de paranormal altă abordare, toate ființele mistice vehiculate m-au amuzat un pic.

Nevăzuţii este o carte cu o poveste cutremurătoare, o abordare inedită,  care mi-a plăcut și pe care o puteți cumpăra de aici.

19 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: