Coşmarul – John Saul

coşmarul
coşmarul

Niciun coşmar nu se compară cu realitatea. 

Coşmarul este prima carte a lui John Saul pe care am citit-o. Până acum, Misery – Stephen King a fost prima carte a genului horror citită şi a reuşit să bage spaima în mine. Însă, Coşmarul , chiar a reuşit să mă îngrozească. Poate să fi fost tema aleasă, poate nivelul de nebunie abordat   nu ştiu. 

Coşmarul – cu visele pot deveni urâte.

Povestea se învârte în jurul lui Lindsay. Elevă în clasa a unsprezecea, se vede pusă faţă în faţă cu decizia părinţilor săi de a se muta din oraşul şi casa în care a crescut, de a-şi lăsa în urmă prietenii şi planurile. Deşi primeşte şi acceptă foarte greu această veste, încearcă să se adapteze. Este singura soluţie pentru ei ca să poată fi împreună, ca o familie adevărată.

 Odată cu acestă decizie şi scoaterea casei spre vânzare, coşmarul începe să se contureze. Din umbră, cineva abia aşteaptă o nouă vizionare a unei case scoase spre vânzare. Dar nu din cauza casei, ci a unei anumite persoane care locuiește  în casa respectivă. Când spre vizionare apare casa lui Lindsay, aceasta devine motivul entuziasmului bolnav al celui care stă pândă. 

Tot timpul  pe Lindsay o cuprind sentimente neplăcute la gândul că zeci de persoane străine vor intra în casa ei, în camera ei, îi vor atinge lucrurile, îi vor invada intimitatea. După prima vizionare publică, îi stăruie mirosul unui parfum care îi creează o stare de frică şi disconfort. De asemenea, constată că îi lipsesc şi anumite lucruri. Părinţii săi nu o cred, punând reacţia fetei pe seama aversiunii sale faţă de iminenta mutare. Fetei îi devine din ce în ce mai greu să se întoarcă acasă după o nouă vizionare, având mereu un presentiment. 

Coşmarul.

Toate gândurile sumbre ale lui Lindsay se concretizează într-o seară când, rămasă singură acasă, devine prada celui care a aşteptat cu răbdare să ajungă la obiectul obesesiei sale. Când îşi dau seama că fiica lor a dispărut, Kara şi Steve apelează la poliţiști care, însă, sunt convinşi că fata a fugit de acasă, astfel protestând împotriva mutării. Însă, Kara simte că fiicei sale i s-a întâmplat ceva rău şi începe să o caute prin orice metodă. 

În acest timp, Lindsay ajunge prizoniera unui om foarte bolnav. 

Pe parcursul investigaţiei, în scenă apare Patrick, fratele lui Claire, o prietenă de-a  lui Kara. Acesta încearcă să îşi revină după ce şi-a pierdut soţia şi ambele fiice într-un incendiu. Sensibilizat de drama familiei, se oferă să ajute, oferind o sumă de bani pentru recompensă, sperând că acest gest va ajuta la găsirea fetei. 

Şi cum o nenorocire nu vine niciodată singură,  Kara va trece prin mai multe etape grele. Singurul lucru pe care îl poate face, este să fie puternică, agăţându-se de speranţa că îşi va regăsi fiica. 

Până în momentul în care o altă femeie dispare după o vizionare, căutarea lui Lindsay bate pasul pe loc. Această nouă dispariţie, plus încă una, cu o lună în urmă, asemănătoare, dau cazului altă amploare. Cum se va desfășura în continuare acțiunea? Își va face poliția, în sfârșit treaba? Mai există speranțe ca Lindsay să fie găsită? Vă las să descoperiți.

Cartea.

poveste dură, dar bună. Am citit-o pe nerăsuflate, curioasă fiind de deznodământul acesteia. Dacă pe parcurs, autorul  aruncă indicii care ne fac să credem că ştim sigur cine este răpitorul, imediat ne întoarce în punctul în care nu putem bănui absolut nimic. Se joacă cu personajele care par a fi suspecte într-un mod genial. Deşi citesc thriller psihologic cu precădere,  cazul de faţă a reuşit să bage spaima în mine. Nebunia are multe feţe, una mai urâtă ca alta. Iar, în cazul de faţă, este prezentată una dintre cele mai urâte.

O recomand pentru amatorii de gen, cu mențiunea că este o carte foarte bine scrisă, însă destul de înspăimântătoare. Pentru cei tari de fire, cartea se găsește la Editura RAO .

You may also like...

28 Responses

 1. Adriana Ivan spune:

  Ma bucur că ți-a plăcut atât de mult. La fel mi-a plăcut și mie.

 2. Dana spune:

  M-a cam strâns în spate, însă este o carte bună. Mulțumesc pentru ea!?

 3. Laura spune:

  Mai poți dormi? Nu cred ca as putea citi cartea aceasta noaptea. Felicitări pentru recenzie! M-ai făcut curioasă!

 4. Mulțumesc mult pentru recomandare – deși genul horror nu e preferatul meu, nu am citit nimic, nicio carte horror – poate va fi un început și pentru asta :).

 5. Oana - Crâmpeie de suflet spune:

  Ce mă bucur că ți-a plăcut și ție cartea! Eu îl iubesc pe Saul, cu tot ceea ce scrie. Este plăcerea mea vinovată. 🙂

 6. abisurile spune:

  Interesant suna!

 7. andreea spune:

  Nu am citit n8ci o carte scrisă de John Saul,dar sigur după acest articol voi citi

 8. illusion spune:

  Interesant, nu am citit așa mult horror. Dar am citit suficient pentru a ști că Saul chiar scrie bine.

 9. catalinapopa95 spune:

  Am avut o periodă în care citeam cărți horror. Acum m-am mai liniștit, dar uite că ispita e la fiecare pas.

 10. Madi spune:

  Chiar că pare înspăimântătoare. Recunosc că nu aș citi nimic în stilul ăsta, nici la filme horror nu ma mai uit de mult.

 11. MariSiMici spune:

  Ma bucur ca ti-a placurt si pare o carte palpitanta dar nu stiu daca as citi un thriller horror prea curand. pe vremuri apreciam genul dar acum lucrurile s-au schimbat.

 12. Mi-am tot propus sa vad cum scrie John Saul. Dupa super-recenzia ta, stiu exact cu ce roman al lui sa incep! 🙂

 13. Wow chiar e thriller. Iar descrierea ta pe măsură.

 14. Adică e pe măsură Cărții 🙂 nu știu ce s a înțeles

 15. Dana spune:

  S-a inteles bine! 🙂 Iti multumesc !

 16. Îmi plac cărțile horror. De aceasta nu știam. O s-o citesc și eu

 17. Dana spune:

  O recomand, e foarte bună! Mai ales dacă ești obișnuită cu genul. O să îți dea ceva fiori, însă merită. ?

 18. Eu nu mi-am facut curaj sa citesc carti horror, desi tot imi spun ca ar trebui sa incerc. Singura care e oarecum incadrata la horror si pe care am citit-o e Bird Box. Pare tentanta si cartea aceasta.

 19. athousandsummers spune:

  N-am citit nimic scris de Saul, nici genul horror nu e ceva ce citesc de obicei, dar am fost curioasa sa vad cum e povestea si cum ti s-a parut. Daca voi citi vreodata cartea, ramane de vazut. ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: