
Din altă viaţă, jurnal de copil – Marius Albert Neguţ
Copii fiind, grăbim cu disperare spre maturitate, doar pentru ca, odată adulți, să regretăm întreaga viață copilăria pierdută.
Din altă viaţă, jurnal de copil este carte absolut fermecătoare și emoționantă. Pentru fiecare dintre noi, copilăria reprezintă cea mai frumoasă etapă a vieții, iar la vârsta adultă, una dintre cele mai mari nostalgii. Citind cartea m-am regăsit în multe dintre povestirile autorului, așa cum fiecare se va regăsi la un moment dat. Marius Albert Neguţ
Din altă viaţă, – povestea copilariei fiecăruia dintre noi.
M-am regăsit cu tristețe, bucurie, hohote de râs. Narius Albert Neguţ a împletit firul narativ în așa fel încât, să ne aducem aminte cu zâmbetul pe buze de copilărie, dar, în același timp să retrăim cu emoție și dor zilele lipsite de griji ale celei mai frumoase și inocente perioade.
Cu mare dor ne vom aminti de bunicii nostri, de acei îngeri care ne-au călăuzit copilăria și nu numai, care vor rămâne pentru totodeauna marea iubire a fiecărui copil. De care ne despărțim cu greu, dar cu care, așa cum autorul spune pe final, ne vom reîntâlni la un moment dat și, care veghează mereu asupra noastră. Marius Albert Neguţ
Ne vom regăsi în prima bicicletă de pe care am căzut de 100 de ori ca ulterior să ne simțim stăpânii lumii, gonind cu ea pe ulițele satului, prin copaci sau garduri-după caz. Ne vom regăsi în primele iubiri mai mult sau mai puțin împărtășite, în prieteniile și în „dușmăniile” formate, în bucuria de avea primul pisoi, cățel și în durerea pierderii acestora, în toate trăznăile făcute, în relația complicată cu frații mai mici sau mai mari. Ne vom aminti de timpurile în care mâncarea și hainele erau aproape un lux. Ne vom aminti despre afecțiunea stângace și drămuiă a părintilor noștri, dar și de sacrificiile făcute de către aceștia pentru ca noi să nu simțim prea tare lipsurile si grijile și, ca într-o zi să ajungem cineva și să avem o viață mai bună decât a lor.
Din altă viaţă – o lectură obligatorie.
O carte pe care am citit-o cu mare drag, o carte de suflet. Am avut senzația că recitesc Amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă. Din altă viaţă este o carte care trebuie citită și simțită. Cum să redai atâtea emoții și amintiri în cuvinte? Marius Albert Neguț a reușit acest lucru într-un mod plin de umor și sensibilitate. Dar cum altfel îți poti aminti de copilărie, dacă nu râzând și plângând în același timp?
Deşi am scris recenzia de ceva timp, pe un alt blog pe care am activat, şi este a a doua carte lui Marius Albert Neguţ pe care o citesc, povestea este prea frumoasă ca să lipsească de pe Ups! sau ca să nu mi-o reamintesc, cu drag, călătorind înapoi, în copilărie. O recomand cu mare drag, este posibilitatea fiecăruia dintre noi ca, pentru câteva ore să fie din nou copil.
Nu există decât o ratare: aceea de a nu mai fi copil. Emil Cioran


32 comentarii
Adriana Ivan
Foarte frumos ai vorbit despre ea. Trebuie neapărat să mi-o iau și eu.
Dana
Mi-e tare draga, o recomand cu mult drag!
Marius Neguț
Vă mulțumesc!
Dana
Cu drag! Complimente pentru o poveste minunată!
evaancutahamza
O carte minunată, într-adevăr! Să știi că mai multe persoane am auzit deja comparând cartea cu Amintiri din copilărie a lui Creangă. Dacă nu ai citit și celelalte două cărți ale autorului, îți recomand să o faci.
Dana
Direct cu gândul la Amintirile lui Creangă m-a dus. Mai trebuie șa citesc Îngeri rătăciți, sper cât de curând.❤
Dincolo de nori
Personal, îmi place să mă joc chiar dacă am o vârstă. 🙂 Recenzia ta despre „Din altă viaţă, jurnal de copil – Marius Albert Neguţ” chiar m-a impresionat.
Dana
Îți mulțumesc!
Oana - Crâmpeie de suflet
Tare frumos ai vorbit despre carte, te felicit! <3 Abia aștept să ajung și eu la ea!
Dana
Multumesc! Cu siguranat te va fermeca!
Marius - AnalogiiAntologii
Fermecatoare impresii! 🙂 Imi amintesc cand autorul a facut sondaj pentru alegerea imaginii de pe coperta si m-am gandit ca ar trebui sa ramana numai cea din fundal. Fotbalistii de pe plaje mai insorite nu cred ca amintesc mare lucru nici macar celor nascuti la Constanta. 😀
Marius - AnalogiiAntologii
Dar poate e aspirational. 🙂 Copii din tarile cu vara putina, gandindu-se: as vrea sa joc si eu fotbal in apa pe Copacabana. 😛
Dana
Sau prin Hawai!??
Povestea e una fermecătoare, coperta e absolut în ton cu ea, per total.
Dana
A fost coperta aleasă și de mine, mi-a adus aminte de când se “bătea mingea”, o imagine a copilăriei.
anasylvi
Marius, fotbalul pe maidan a fost un simbol al copilariei noastre, un fel de factor comun. Toata lumea juca, si nu glumesc. Si eu am jucat, si nu cel de pe plaja, ci cel de pe teren, mai cu iarba, mai cu balti, mai cu ce-o fi fost. Cand am crescut, n-am mai jucat fotbal in cartier, o dadusem pe volei.
Dana
Eram numa’ julită prin genunchi.??
Marius - AnalogiiAntologii
Eu, de fapt, ma tot invart in jurul cozii ca sa nu trantesc o observatie incorecta politic. 😛 Nu observa nimeni ca baietii aia care joaca fotbal sunt africani? 😀 E cu copii de pe toate continentele cartea asta?
Dana
Vai, Marius, ce analiză amănunțită ai făcut copertii!?
Eu înclin să spun că ori îs rromi,ori bronzati, de stat toată ziua pe afară. Povestea e una tare frumoasă, să lăsăm coperta.?
Marius - AnalogiiAntologii
Dar cel care nu e acoperit de stelute are parul cret si nasul borcanat, pe chip african. E cel putin magrebian sau mulatru. 😛 Gata, gata, nu mai analizez, am ramas cu ideile astea neexprimate de la sondaj. 😀
Dana
Cu acest prilej ți-ai spus oful.?
Marius - AnalogiiAntologii
😀
Elena Chedică Mateică
Deși am avut o copilărie grea, am trăit și momente frumoase de care îmi este dor.
Pare o carte care merită citită, povestea este captivantă.
Dana
Chiar este o carte minunată! Copilăria e cea mai frumoasa perioadă, chiar, dacă, nu e mereu fericită.
Angela Călătorește
Frumoasă recenzie! ce mult mi-a placut asta: “Nu există decât o ratare: aceea de a nu mai fi copil” Așa este! din păcate, uităm din ce în ce mai des să fim copii 🙁
Dana
Mulţumesc frumos! Trebuie să mai fim copii din când în când.
Georgiana
Ce frumos! O sa pun si eu aceasta carte pe lista! Multumim pentru recenzie!
Dana
Multumesc si eu! Cu drag o recomand!!!
lifestylebycata
Chiar e minunata cartea. Tare mult mi-a placut si mie.
Geo
Frumoasa recenzia, felicitări!
Mi-a plăcut cartea!
Dana
Mulțumesc! O carte minunată!
Marius Neguț
Salut, Marius!
Într-adevăr, unul dintre copiii de pe copertă pare (sau este) asiatic. Sincer, mi s-a părut neimportant acest aspect, la momentul acela. De ce? După cum a răspuns deja anasylvi, fotbalul pe maidan a făcut parte din copilăriile noastre, plus că exact acel băiat îmi aduce aminte de un bun prieten (țigan). Am încercat să scot din imaginile suprapuse… Am îndepărtat, pe rând, casa din fundal, păsările, steluțele (fulgii), dar se pierdea esența, mai precis, trecerea timpului. Adaugă la asta faptul că de fiecare dată înainte de a publica un roman, cititorii sunt cei care au ales coperta, și vei avea răspunsul complet. Acestea fiind spuse, te salut și îți doresc toate cele bune!
Pingback: