TU
Thriller

TU -Caroline Kepnes

„Dacă nu începi cu iubire nebună-nebună, genul acela despre care cântă Van Morrison, atunci nu ai șanse la relație pe termen lung. Iubirea e un maraton, Danny, nu un sprint.”

Nici nu ne putem imagina cât de nebună poate fi iubirea…Cel puţin pentru Joe. TU este un thriller psihologic şocant şi intrigant. Totul este fără perdea, fără interpretări, clar de la primele pagini. TU este o scrisoare de groază, ca o mărturie complet asumată a nebuniei către obiectul  acestei obsesii. Delirant, incoerent, înspăimântător.

Nimic şi nimeni nu este ceea ce pare…

Joe este, la prima vedere un tânăr normal care lucrează într-o librărie. Beck, o tânără masterandă cu aspiraţii de scriitoare. Are o viaţă socială bogată, îi plac petrecerile, viaţa sa fiind expusă complet pe reţetele de socializare. Întâlnirea celor doi are loc când Beck ajunge în librăria în care lucrează Joe, care o remarcă imediat.

Îi află numele de pe card şi de aici începe să pună stăpânire pe viaţa ei. Încet, insidios, bolnav. Îi urmăreşte fiecare mişcare, ajunge să aibă acces la conversaţiile sale online. Şocant de perverse şi psihotice, gândurile lui se transpun într-o realitate halucinantă, în fapte reale despre care Joe crede că sunt absolut normale, corecte şi care îl aduc mai aproape de scopul său – acela de a fi cu Beck.

Beck, care nu sesizează nimic şi care, încet se lasă cucerită de el. Nici nu bănuieşte că în spatele bărbatului perfect se ascunde un psihopat periculos, iar ceea ce crede ea că e iubire este, de fapt o obsesie.  O iubire în numele căreia Joe este 24 din 24 de ore în alertă. Elimină fiecare obstacol. Aşteaptă cu răbdare ca Beck să cadă complet în plasa sa. 

 Nu poti salva pe cineva care nu vrea sa fie salvat.

Un personaj complex, o contradicţie totală, Joe m-a bulversat pe tot parcursul cărţii. În anumite momente îmi dădea impresia unui om absolut normal, capabil de iubire, empatie, grijă, deşi faptul că este un om bolnav este mai mult decât clar. Haosul din mintea sa m-a îngrozit. Iar modul de relatare a poveştii îţi dă impresia că TU eşti chiar tu. Ţinta obsesiei lui Joe. Şi te cam strânge în spate. Şi te face să te întrebi cam ce fel de oameni te înconjoară. Devii paranoic. Observi anumite puncte care le cunoşti – la cei din jur sau chiar la tine. 

Cartea este foarte bine scrisă, un thriller psihologic plin de acurateţe. Dur, înfricoşător, obscen, perves şi bolnav.  Avem în faţă una dintre cele mai periculoase forme ale nebuniei. Acea care nu este sesizată. Nicio persoană din anturajul lui Joe nu a observat cât de bolnav este. La fel ni se poate întâmpla şi nouă. Răul clocăie sub diverse forme. Ca minus aş menţiona limbajul obscen. Ok, scopul lui a fost cel de a sublinia  gândirea bolnavă, însă, mult prea explicit. 

Ca şi reprezentare a genului, TU este una foarte bună. Un thriller bine gândit, perfect clădit. Care ne arată că, uneori, nebunia şi obsesia sunt confundate cu iubirea. O carte care te pune pe gânduri şi care te face să-i observi mai bine pe cei din jur. Şi, chiar pe tine însuţi.

Pentru pasionaţii de thriller şi cei tari de fire, cartea poate fi cumpărată de la Editura Herg Benet.

54 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: