Iubire amară – Elena Ferrante

Iubire amară
Iubire amară

Iubire amară – „Mama mea, care de ani de zile exista doar ca o obligație sâcâitoare, uneori ca o obsesie, murise. Dar, în timp ce-mi frecam fața viguros, în special în jurul ochilor, mi-am dat seama cu duioșie neașteptată că, în schimb, o aveam pe Amalia sub piele, ca un lichid cald care-mi fusese injectat cine știe când.”

Iubire amară este prima mea întâlnire cu  scriitura Elenei Ferrante a fost una intensă, captivantă şi, precum însuşi titlul o spune, amară. Am fost cucerită şi acaparată de stilul de a scrie al autoarei, direct până la brutalitate, cu o încărcătură emoţională puternică care m-a transpus direct în poveste şi pe străzile din Napoli, unde, Delia se reîntoarce pe urmele mamei sale, odată cu moartea acesteia. Este găsită înecată chiar  în ziua de naştere a Deliei. Reîntoarsă în oraşul copilăriei şi într-un trecut amar, Delia porneşte în căutarea răspunsurilor privind moartea mamei sale şi a propriei identităţi. 

Iubire amară este  carte este o analiză psihologică a unei relaţii disfuncţionale mamă-fiică, a unei copilării marcate de violenţa domestică, de figuri masculine opresive, misogine. Tatăl său, un bărbat excesiv de gelos, frustrat, care, prin gelozia sa îi inoculează Deliei faptul că mama sa ar fi o femeie frivolă care, odată scăpată de sub atenţia strictă, ar cocheta fără ruşine în stânga şi dreapta. Analiza unei copilării lipsite de afecţiune, marcată de o mamă la inima căreia nu a putut ajunge niciodată. Detaşarea emoţională a acesteia străpunge printre coperţile cărţii.  

Toate acestea îi revin în minte într-un iureş bulversant  în timp ce încearcă să reconstituie ultimele zile din viaţa mamei sale. Consideră felul în care a murit, misterios. Un amestec de uşurare şi regret este ceea ce simte referitor la moartea ei. O apucă frenetic pe urmele unui vechi prieten de familie, despre care a crezut tot timpul că a fost responsabil de atmosfera violentă din familie şi de la care speră să primească răspunsurile căutate. Cu cât încearcă să se detaşeze tot mai mult de Amelia, cu atât mai mult o regăseşte în sine. Contradicţia sentimentelor faţă de mama sa sunt covârşitoare. De la încrâncenare la duioşie, de la senzaţia de eliberare de toate angoasele şi necunoscutele odată cu moartea Ameliei, la o tristeţe exprimată prin disperarea de a afla circumstanţele în care a murit mama sa. 

O călătorie dureroasă în încercarea de a-şi cunoaşte propria mamă, de a se cunoaşte pe sine însăşi. Delia face această incursiune la o vârstă la care s-a oprit din a mai fugi de trecut, de  familia sa şi, la care îşi dă seama că tot ceea de ce a încercat să scape este adânc înrădăcinat în ea. Printre necunoscute, ambiguitate şi sentimente contradictorii se regăseşte pe ea însăşi, îşi înfruntă vechile spaime şi îşi recunoaşte sie înseşi că îşi iubeşte mama. 

Iubire amară – o poveste intensă, bulversantă.

Iubire amară

Modul în care este scrisă iubire amară este atât de intens, încât, la fel ca şi protagonista, ajungi să te întrebi unde şi cine eşti. O introspecţie la sânge, fără perdea şi circumstanţe atenuante. Care te face să te întrebi, din nou – la ce nivel te afli în relaţia cu trecutul, cu rădăcinile şi care îţi sunt adevăratele sentimente faţă de propria familie. Am avea curajul să tăiem în carne vie asemeni Deliei pentru a afla asta? 

Titlul şi privirea femeii de pe copertă sunt într-un acord perfect cu  povestea. Amară, ambiguă, misterioasă. Nu am știut la ce să mă aştept de la final ,cu tot amalgamul de trăiri şi de contradicţii. Poate la o asumare și acceptare a trecutului? Poate la o nouă încrâncenare și negare? O poveste impresionantă, de neratat, pe care o recomand cu încredere.

You may also like...

53 Responses

 1. Adriana Ivan spune:

  Foarte interesantă pare. Se vede cât de mult ți-a plăcut.

 2. Dana spune:

  Mi-a placut mult!!!

 3. Laura spune:

  O recenzie minunată! ❤ Cred că și cartea este la fel! Felicitari!

 4. Uau! O cronica literara superba! 🙂 Acum ma simt de-a dreptu’ vinovat ca nu am citit inca nicio carte a autoarei. 😛

 5. anasylvi spune:

  Ma bucur mult ca ti-a placut! Intr-un mod asemanator am perceput si eu cartea. <3

 6. iubire amara a fost si prima mea carte citita a elenei ferrante. adevarul e ca are un stil unic! am de citit tetralogia napoletana, cred ca acolo e miezul, sa zic asa

 7. Deși am tot văzut că aitoarea asta e tare lăudată, încă nu am citit nimic scris de ea. După recenzia ta, sunt sigură că trebuie să o trec pe lista de must-read!

 8. Dana spune:

  O recomand cu drag,un stil de a scrie aparte.

 9. mihaelanistor spune:

  Ne-ai lasat asa in tensiune, acum trebuie sa aflu cum se termina.

 10. Dana spune:

  Ma bucur ca am captat atentia. Recomand cu drag cartea!

 11. barbierucristina spune:

  Poveste imi straneste interes si sigur mi-ar fi si mie pe plac.

 12. Dana spune:

  Mă bucur că am reuşit să stârnesc interesul!

 13. Pare foarte interesanta cartea dar putin cam dura pentru gustul meu!Foarte buna recenzia!?

 14. Oana - Crâmpeie de suflet spune:

  Ce frumos ai vorbit despre carte! <3 Abia aștept să fac și eu cunoștință cu autoarea! Felicitări pentru recenzia extrem de tentantă! <3

 15. Camelia Si Alexandru spune:

  Suna bine cartea si recenzia, cred ca as dori-o si eu!

 16. denisasilaghi spune:

  Draguta recenzia facuta, pare o carte interesanta. Am sa o pun pe lista.

 17. Geo spune:

  Nu am citit nici o carte de această autoare, încă. Dar asta cu siguranta mă tentează. Mulțumesc pentru recomandare.

 18. ellafairytale spune:

  Elena Ferrante e pe lista mea de ceva timp, chiar vreau sa ii citesc cartile, mai ales ca am auzit lucruri bune despre stilul acestei scriitoare.

 19. lifestylebycata spune:

  Si eu am avut cam aceleasi pareri cand am citit-o. Este o carte dura, bruta, amara…

 20. Secretele Simonei spune:

  Este o carte intensă, am citit și eu o parte din ea. Sunt curioasă și de alte cărți de la acest autor. ??

 21. Dana spune:

  Si eu intentionez sa citesc si alte carti ale autoarei. Lectura placuta in continuare! :*

 22. Categoric, mi-ar placea si mie sa citesc aceasta carte, in special pentru ca are latura aceasta psihologica.

 23. albusteluta spune:

  O prezentare frumoasa . cred ca este o carte pe care as lua-o cu mine in vacanta!

 24. Chiar pare foarte interesanta sincer!! O recenzie reușită!

 25. Ramona Gheorghe spune:

  O recenzie foarte frumoasa. Chiar este o carte care merita citita

 26. Kamy spune:

  Se vede ca a fost o lectura pe placul tau. Trebuie s-o citesc si eu

 27. Roxy ciobanu spune:

  M-ai facut curioasa in privinta finalului acestei cărți. O pun pe lista!

 28. Dana spune:

  Mă bucur că ți-am stârnit interesul!

 29. budercristina spune:

  Interesantă poveste. Mi-ar place și mie sa o citesc. ?

 30. Ce recenzie binestructurata si explicita.
  Am realizat ca nu este pe gustul meu aceasta carte si ca nu mi-ar fi placut, cel putin in acest moment in viata, sa o citesc. Dar cu siguranta vor fi altii care isi vor da seama opusul 🙂

 31. Dana spune:

  Îți mulțumesc!

 32. Nu am citit nimic scris de Elena Ferrante și mi-e teama de cărțile din colecția Pandora. Nu mă întreba de ce. Îți mulțumesc mult pentru recomandare!

 33. Dana spune:

  Nu intreb. :)) Si eu iti multumesc!

 1. 1 ianuarie 2020

  […] 4 – Iubire amară – Elena Ferrante.  Cartea asta mi-a dat de furcă. Intens şi izbitor scrisă, nu are cum să îşi lase […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: