Visul îşi alege visătorul – Laini Taylor

“Aşa mergi mai departe. Presari râsete peste părţile întunecate. Cu cât sunt mai întunecate acele părţi, cu atât mai mult trebuie să râzi. Cu sfidare, cu abandon, dezlănţuit – cum poţi.”

20190804_213534

Visul  își alege visătorul, o minunată poveste fantasy  care m-a acaparat și vrăjit de-a dreptul. Deși citesc foarte rar acest gen,  Ana de la A drop of inspiration, m-a tentat cu povestea lui Lazlo și a visului său şi  mi-a plăcut foarte mult. Am citit-o plină de curiozitate și fascinație, descoperind lumi noi, ființe fantastice, dar sentimente reale.

”Numele pot fi pierdute sau uitate. Nimeni nu știa asta mai bine decât Lazlo Rătăcitul.”

Povestea lui Lazlo este cea a unui copil al nimănui, care nu își cunoaște  originile, iar numele îi era împrumutat. Găsit de mic, crește în Abația Zemonan. Un visător incurabil, știe, totuși că, unele vise sunt imposible.

”Totuși  asta era, un orfan și un Rătăcit, și, cu toate că era înclinat spre fantezie, nu își făcuse nicodată iluzii.(…)  Înțelesese, de când era numai un băiețel, că nu aveau să urmeze revelații. Nu avea să vină nimeni să îl ia acasă și nu avea să își cunoască niciodată numele adevărat.”

Este atras inexplicabil de misterul orașului Plângerea, care era mai mult un zvon și care nu fusese văzut niciodată. Însă, în mintea lui Lazlo, acesta se conturează minunat și fascinant. Își petrece timpul visând orașul, învățând limba vorbită acolo, crezând în magie și într-o lume în care simte că și-ar găsi rădăcinile. În momentul în care are ocazia să plece din Abație și descoperă Marea Bibliotecă, destinul lui Lazlo se schimbă. Crește cu nasul în cărți, studiind și scriind. Munca sa atrage atenția lui Thyon Nero – finul de aur al reginei Zosmei, alchimist care încerca să găsească formula aurului. De reușita lui depindea viitorul regatului. Dar, cu toată erudiția sa, munca lui Lazlo este cea care îi oferă formula aurului. Într-o clipă, munca lu Lazlo, toate cărțile sale, visele sale, dispar. Thyon își atinse visul, furând visul Rătăcitului.

Dar cum visul își alege visătorul, iar rădăcinile trebuie descoperite mai devreme sau mai târziu, Plângerea îl cheamă pe Lazlo acasă…Când i se oferă posibilitatea de a ajunge acolo, simte că toți anii în care a visat la ea nu au fost în zadar.

SARAI – corcitura zeilor. ”În cel de-al doilea Sabat al lunii a Douăsprăzecea, în orașul Plângerea, a căzut o fată din cer. Pielea ei era albastră, iar sângele roșu.”

Deasupra Plângerii, plutea Citadela. O clădire aparent părăsită în care, cândva, trăiseră zei. O clădire care fura lumina orașului și care le amintea locuitorilor de tirania zeilor. Visul lor era ca cineva să o mute și soarele să ajungă din nou în oraș. Iar visul celor care locuiau în citadelă, era ca nimeni să nu afle de existența lor. Erau o parte dintre copiii zeilor, cei care au scăpat de moarte. Fiecare în parte avea un dar. Cel al lui Sarai era să intre în visele celorlalți. Odată cu intrarea în visele lui Lazlo, viețile celor doi se schimbă. Dacă, până atunci Sarai nu putea fi văzută, Rătăcitul o poate vedea în vis. Uimit, fascinat de fata asta albastră care îi stârnește sentimente pe care nu le-a mai avut. La rândul său, Sarai simte aceleași lucruri. Toată singurătatea și lipsa de sens din viața celor doi, dispar. În vis, noapte după noapte mii de emoții se împletesc. Pentru cei doi și pentru cititor. Va rămâne totul în vis? Doar un vis?

Visul îşi alege visătorul – o poveste de o frumuseţe fantastică.

Cum spuneam, povestea asta m-a vrăjit. Am descoperit, ca un copil, o lume fantastică. Cu curiozitate, teamă, emoție. Atât de frumos scris, profund. Am încercat să-mi imaginez cum ar arăta creaturile prezentate. Cum ar arăta copiii zeilor, albaștri. Mi-am imaginat Plângerea și citadela plutind deasupra. Fascinant, atât pot să spun. Nu mă așteptam ca totul să fie simțit atât de real, citind o carte fantasy. Însă, se pare, că avem nevoie cu toții  de un pic de magie și fantastic. Care să ne facă să visăm. A fost o lectură minunată, inedită și abia aștept urmarea poveștii lui Lazlo, a lui Sarai și a Plângerii.

”Dar Lazlo nu era prinț. Era zeu. Iar acesta nu era un joc pentru el. Dădu din cap spre Minya, iar spațiul în care legenda lui strângea cuvinte se mări. Fiindcă povestea lui nu se sfârșise încă.”

                                                                          

You may also like...

54 Responses

 1. Asteptam cu mare interes recenzia ta la cartea asta. 🙂 Cu o recomandare atat de savuroasa, intra sus de tot in lista mea de dorinte. 🙂

 2. Dana spune:

  Multumesc, Marius! Este mult mai minunată decat am putut eu să exprim!!!

 3. anasylvi spune:

  Minunat! Ma bucur mult ca ti-a placut, este una dintre cartile notate de mine cu 5 stele plus. <3

 4. Adriana Ivan spune:

  Ce frumoasă pare. O trec și eu pe lista de dorințe. Felicitări pentru recenzia frumoasă!

 5. mihaelanistor spune:

  Cât de multe spune titlul acestei carti.

 6. Oana Alexandru spune:

  Interesanta, multumim frumos pentru recomandare.

 7. Laura spune:

  Felicitări!!!! O recenzie minunată! Mă bucur că ai descoperit o carte fantasy bună și nu ti-a tăiat elanul pentru acest gen!

 8. M-ai facut super curioasa! <3 povestea in sine, desi ea fantasy m-a acaparat si chiar vreau sa o citesc! 🙂

 9. UniquebyMM M spune:

  Mi-a stranit interesul inca de cand am citit titlul, dar dupa recenzie!
  Mulțumesc pentru recomandare!

 10. nu stiu sigur daca m-ar prinde, sunt un pic pe langa cu genul

 11. Ce poveste faina, imi place chiar daca initial as fi zis ca nu e genul meu.

 12. delia spune:

  O carte pe care nu as citi-o în mod normal dar care mi-a atras atenția încă de la titlu.

 13. Camelia Si Alexandru spune:

  Nu stiam de ea, dar m-a captivat recenzia ta !

 14. madalinapinteablog spune:

  Foarte interesantă lectura! 🙂

 15. Rox spune:

  Pare o poveste fascinanta. Multumesc pentru recomandare! ?

 16. denisasilaghi spune:

  Ce carte faina! Nu am auzit de ea, dar o pun pe lista. M-ai facut curioasa

 17. Rokolla spune:

  O recomandare foarte buna. Mi-o doresc si eu

 18. Oana Durican spune:

  Desi sunt fana fantasy, cartile pentru adolescenti nu ma prind, nu stiu de ce. Poate ar trebui sa mai insist.

 19. budercristina spune:

  Foarte frumos prezentata. Începutul articolului însă este superb ❤️

 20. barbierucristina spune:

  E o poveste care sigur m-ar captiva si pe mine.

 21. Dana otet spune:

  Nu am citit-o, dar trebuie să recunosc că-mi place coperta la nebunie.?

 22. Secretele Simonei spune:

  Am inteles ca acest autor scrie tare fain. Asa vrea sa incerc si eu aceasta carte. Are o coperta tare frumoasa. ?

 23. Buna teoria aceasta conform careia visul isi alege visatorul… Hmm… Cred ca voi citi si eu cartea aceasta, a reusit sa imi starneasca curiozitatea.

 24. Oana - Crâmpeie de suflet spune:

  O recenzie minunată, felicitări! <3 Pe mine m-a vrăjit coperta, abia aștept să mă las vrăjită și de poveste! <3

 25. Dana spune:

  Multumesc, Oana!❤ O poveste minunata!

 26. Foarte mult mă atrage cartea asta! Deși nu mi-am luat-o cand am avut ocazia…
  Îți mulțumesc mult pentru recomandare!

 27. Eva Anca spune:

  Suna tare bine! Eu nu am citit cartea inca, desi cred ca ar trebui. Pare o carte pe gustul meu.

 1. 30 decembrie 2019

  […] atenţia, atât prin titlu, cât şi prin coperta misterios de frumoasă. M-a dus cu gândul la Visul îşi alege visătorul şi am ştiut că îmi va […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: