Anul de graţie – Kim Ligget
Anul de graţie este o poveste răscolitoare, care ne face să ne analizăm, să ne uităm în noi, să ne conştientizăm părţile bune şi cele rele, să reuşim să rămânem noi, indiferent de circumstanţe.
Cred că asta m-a speriat mereu cel mai mult la anul de graţie, gândul că aveam să mă pierd cumva pe mine însămi, că aveam să mă întorc o persoană cu totul diferită.
Anul de graţie este carte care m-a surprins la modul cel mai pozitiv! O lectură inedită, captivantă. Anul de graţie este fără doar şi poate una dintre cele mai bune cărţi citite anul acesta. O poveste scrisă inteligent în care realul este îmbinat cu magicul, o lecţie despre supravieţuire, despre capacitatea de a nu-ţi pierde identitatea, minţile. Puţin probabil pe timpul anului de graţie, an din care nu toate fetele scăpau cu minţile întregi, nevătămate sau chiar în viaţă. Povestea este un amestec de genuri, tocmai pentru a crea o lume care să ne bage în ceaţă, exact ca pe fetele ajunse în locul în care trebuiau să supravieţuiască pentru un an, pentru a se elibera de magie. În locul din care trebuiau să revină purificate, pregătite pentru viaţa de soţie, ceva le făcea să îşi piardă efectiv minţile. Fie cădeau pradă propriei magii, fie braconierilor – fiinţe magice sau nu, puţine dintre ele reuşeau să îşi păstreze luciditatea. Mai puţin Tierney. Ea nu crede în magie, în anul de graţie. Dar nu are libertatea de a se răzvrăti. În ţinutul Garner, nimeni nu vorbeşte despre anul de graţie, mai ales cu răzvrătire. Era considerată erezie şi pedepsită cu moartea.
În anul de graţie tot ce este mai rău în fete, iese la suprafaţă. Brusc îşi descoperă magia, anumite puteri închipuite. Tot timpul bântuite de braconieri, totul devine o luptă pentru supravieţuire. Însă cei mai de temuţi duşmani sunt chiar ele însele. Nici magia nu este mai puternică ca demonii interiori.
Anul de graţie – un basm sau realitate?
Tierney este personajul central al cărţii. Crescută ca un băiat de către tatăl său, tocmai ca să facă faţă anului de graţie-lucru pe care îl va înţelege după ce trebuie să lupte pentru supravieţuire, este singura care nu crede în magia de care trebuie să scape. Sau în anul de graţie. Sau în a fi soţie. Pe parcursul anului de graţie, în pădurea înţesată de stihii şi de moarte, descoperă libertatea, iubirea, viaţa. Încearcă să spulbere un mit, să dovedească că magia este doar un lucru în spatele căruia femeile se ascund .
Mă întrebam uneori cum pot femeile din ţinut să ignore unele întrebări care au loc chiar în faţa lor, dar unele adevăruri sunt atât de îngrozitoare, că nu le poţi recunoaşte nici măcar faţă de tine însăţi.
O carte în care realul și irealul se împletesc, dând viață unei povești plină de tristețe, de dramă. O luptă pe viață și pe moarte cu propria minte, cu o rânduială crudă și de neînțeles. O luptă pentru un strop de bucurie, libertate, iubire care, în anul de grație, putea fi obținută doar prin moarte. O lectură răvășitoare și impresionantă, de neratat.
16 comentarii
Ana Maria Chiperi
Minunată recenzie, felicitări! Trebuie neapărat să o citesc și eu!
Dana
Multumesc, Ana, pentru apreciere si pentru carte, mi-a placut tare muult!!1
Adriana Ivan
Wow! Pare absolut superbă. O să mi-o iau și eu.
Dana
Chiar este wow!!!
anasylvi
Am auzit multe lucruri bune in ultima vreme despre aceasta carte, iar recomandarea ta adauga la ele. Cred ca ar fi pe gustul meu, multumesc pentru recomandare! <3
Dana
Ana, cu mare drag! Este o poveste tare interesanta si profunda!
evaancutahamza
Cat de frumos ai prezentat-o! Cred ca mi-ar placea cartea asta.
Dana
Multumesc, Anca! Mi-a placut maxim!!!
illusion
Interesant, văzusem coperta și deja mă intrigase. Acum e și mai și 🙂
Dana
E tare interesantă!
Geo
O recenzie ispititoare! Mulțumesc pentru recomandare!
Marius - AnalogiiAntologii
Ce ma bucur ca ti-a placut atat de mult! 🙂 Urmeaza si la mine, si-acum sunt sigur ca va fi o delectare. 😀
Dana
Chiar mi-a plăcut și trag nădejde că și ție!?
portiadecitit
Ce faina pareee! Musai mi-o iau si eu.
ruxandrahappylittlethings
Uite că pe această carte am citit-o ? frumoasă recenzie!
Pingback: