Fiica tăcerii – Kim Edwards

Fiica tăcerii
Fiica tăcerii

Fiica tăcerii – “Mai târziu, când rememora noaptea aceea – și avea să se gândească adeseori la ea în următoarele luni și ani, punctul de cotitură a vieții lui, momentul în jurul căruia întotdeauna se va concentra totul-ceea ce își amintea erau liniștea din cameră și cum ningea afară liniștit, fără contenire”. 

Fiica tăcerii

         

Fiica tăcerii este o poveste de viaţă copleşitoare. O decizie luată sub imperiul traumelor trecutului, schimbă, în mod brutal şi implacabil vieţile protagoniştilor. Răsfoind  printre paginile de pe Târgul Cărţii, m-am oprit asupra cărţii care avea să îmi dezvăluie o poveste care nu are cum să te lase indiferent. Povestea stigmatului aruncat asupra copiilor diferiţi, cei născuţi cu sindrom Down. Povestea unei societăţi preocupată de perfecţiune şi gura lumii, o societate în care asemnenea copii sunt văzuţi ca nişte balauri cu şapte capete. Lucru, de altfel prezent şi în zilele noastre.

“Începu să ningă cu câteva ore înainte ca ea să simtă primele semne ale travaliului. El stătea lângă fereastră, privind cum vârtejurile de zăpadă se umflau, apoi se răsuceau, împrăştiindu-se pe pământ.”

Martie 1964. Doctorul David o ajută pe sotia sa, Norah, să dea  naştere copilului lor. Însă, surpriză, erau doi copii. Dacă băieţelul este un copil perfect sănătos, fetiţa prezintă semnele evidente ale sindromului Down, lucru care îl sperie pe David-marcat de boala şi moartea surorii sale, când aceasta era doar o copilă. Amintirea suferinţei din copilărie îl face pe acesta să ia o decizie pe atât de crudă, pe atât de justificată în mintea sa. Decizie care îl va urmări întreaga viaţă. Astfel, o dă pe Phoebe, care devine fiica tăcerii, asistentei sale, Caroline să o ducă într-un centru pentru copii cu dizabilităţi. Îi spune lui Norah că fetiţa lor a murit la naştere, crezând că aşa va scăpa de trecut şi de suferinţă. Însă această decizie îl va urmări toată viaţa. Regretul, minciuna şi vina vor duce la destrămarea a tot ceea ce a clădit.

“Totul în jur era exact la fel, dar ea cu siguranţă nu mai era femeia care plecase de aici în toiul nopţii trecute…”

Devotată lui David, dar şi îndrăgostită în taină de acesta, Caroline acceptă ceea ce îi cere. Însă, odată ajunsă la centru şi vâzând condiţiile de acolo, ia o decizie extrem de curajoasă – să păstreze fetiţa, luptând pentru dreptul său la o viaţă normală. Ceea ce a şi făcut. Caroline – o străină i-a oferit iubirea şi şansă la o viaţă normală, luptând cu o societate în care nu era loc pentru copiii cu sindrom Down. Nu este uşor să creşti şi să intergrezi un copil văzut drept diferit de ceilalţi. Sau să îţi schimbi viaţa total. Lasă tot în urmă, aruncându-se într-o nouă viaţă, deloc cunoscută sau uşoară.

Fiica tăcerii , o poveste despre tristeţe, purtată ca un blestem.

De regulă, când citesc o carte, nu iau personajele la disecat, să le judec, să le fac analiză psihologică, îi iau ca atare. O parte dintr-un tot care crează povestea. Însă, cu această carte, totul a venit natural. Nu prea are cum să nu vină. Dacă prima tendinţă a fost cea de a-i judeca decizia lui David, pe parcurs am avut momente când i-am acordat circumstanţe atenuante. Să înţeleg ceea ce l-a motivat. Dar, nu prea am reuşit să îl disculp. Şi-a abandonat fiica doar pentru că s-a născut  diferită, şi-a minţit familia, oferindu-le o viaţă de minciună şi suferinţă, ţinut prizonier de trecut. Norah trăieşte cu durerea pierderii copilului său, Paul, deși nu știe că are o soră, creşte simţind mereu că îi lipseşte ceva. Preţul plătit pentru acest lucru va fi destul de mare. Fiica tăcerii este  carte pe care cu greu am lăsat-o din mână, plină de o mulţime de emoţii, răzvrătire, neputinţă. Dar şi tristeţe. Pentru că este o poveste profund tristă. Dar de o frumuseţe şi duioşie aparte. Mi-a plăcut mult şi o recomand cu toată inima! 

Nu îi înţelesese niciodată tristeţea, deşi o purtase cu el la rându-i, mai târziu, peste tot pe unde umblase.

You may also like...

43 Responses

 1. Adriana Ivan spune:

  Ce curioasă mă faci?
  acum mi-o doresc și eu.

 2. Frumoasa disectie! 🙂 Tentanta povestea! O pun si eu pe lista de viitoare lecturi. 🙂

 3. ralu990 spune:

  Ce poveste intensă, îmi doresc mult să o citesc și eu. Imi plac subiectele aparte iar psihologia este prima mea dragoste.

 4. anasylvi spune:

  Foarte frumoasa recenzia. Subiectul imi aminteste de un serial brazilian pe care l-am urmarit acum multi ani, tot asa cu doi gemeni dintre care unul cu sindrom Down, care va fi crescut de o doctorita.

 5. Diana spune:

  Titlul mi s-a părut interesant de cum l-am citit, dar nu m-am gândit că e chiar atât de profundă…

 6. Suna tare bine recenzia ta si cred ca si cartea e tare frumoasa!

 7. Foarte frumos ai povestit. Situatia este una grea, totusi daca s-a nascut cel mai ok era sa stea langa geamanul ei, zic eu.

 8. Pare o carte tare interesantă! Mi-a stârnit curiozitatea din prima clipă, titlul cărții.

 9. Din nou am descoperit o carte frumoasă la tine și din nou îmi fac lista mai mare.
  Frumoasă recenzie! O s-o caut curând ?

 10. Gabriela Rizea spune:

  Obsesia pentru perfecțiune a fost si va fi mereu prezentă în viața oamenilor. Indiferent de epocă, a existat mereu prejudecata de a ascunde, a marginaliza orice persoana e “altfel”.
  M-ai facut sa imi doresc sa citesc această carte. Multumesc!

 11. denisasilaghi spune:

  Mi se pare interesant titlul cartii. Am sa o pun pe lista.

 12. Ce articol frumos! Îmi place mult cum ai prezentat cartea. Pe mine m-ai convins! O caut și eu. Și așa eram în până de idei, vreau să mai citesc în română și de fiecare dată mă întreb… Ce să citesc? Am început anul cu o listă consistentă. ?

 13. Mi-am propus ca in 2020 sa citesc mai mult, deci voi pune pe lista si aceasta carte!

 14. LadyInRed spune:

  Inca o carte pe lista mea! :d

 15. Beauty With Camy spune:

  Ce drăguță este, chiar mi-a plăcut de la început. ?

 16. albusteluta spune:

  Eu chiar am un caz asemanator:fetita cu Sindrom Down si baietelul nascut normal. Chiar daca a facut amniocenteza stia ca asa va fi…din pacate ambii copii erau in acelasi sac amniotic si nu a vrut sa sacrifice viata baietelului. Au plecat in Germania unde statul le ofera anumite conditii…

 17. Mi se pare o carte interesanta. Chiar merita s-o citesc si eu

 18. Secretele Simonei spune:

  Vaaai… sunt asa multi ani de cand vreau sa citesc aceasta carte. Aproape ca uitasem de ea. Sper sa ajunga si in mainile mele. Sunt fain de tot!!

 19. mihaelanistor spune:

  Imi plac povestile incarcate de emotii, ma ajuta sa intru mai usor in sufletul personajului.

 20. portiadecitit spune:

  Vai, cat de mult imi doresc si eu cartea asta.

 21. UniquebyMM M spune:

  Pare să fie una dintre cărțile pe care aș citi-o imediat.
  Mi-ai stârnit interesul cu opiniile si recomandarea ta.
  Mulțumesc!

 22. Dana spune:

  Mă bucur, mulțumesc și eu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: