O sută de nume
Colaborare,  Fictiune

O sută de nume – Cecilia Ahern

Dar privindu-i de la fereastră cum pornesc fiecare spre casa lui ştia, în adâncul inimii, că va face tot ce îi stă în putinţă ca să-i adune din nou. Mai avea de cunoscut nouăzeci şi patru de oameni care aveau să-i devină tot atâţia prieteni…

Cei care cunosc modul de scriere al Ceciliei Ahern ştiu că vor fi definitiv cuceriţi. Din poveştile sale  pline de emoţie și tâlc, extragem importante lecţii de viaţă. O sută de nume este o poveste plină de substanţă, povestea unui om egoist, îmbătat de succes, pe care viaţa, în modul său tainic și înțelept îl aduce cu picioarele pe pământ și îl învaţă că fiecare om este important în felul său, că fiecare are povestea sa de viaţă, mai mult sau mai puţin extraordinară, dar unică şi specială. Şi că, pentru a fi fericiţi şi împăcaţi cu noi trebuie să ţinem cont de cei din jurul nostru, de sentimentele lor, să le acordăm timpul şi atenţia necesare pentru a-i descoperi şi preţui. Nu pot decât să mă bucur că am avut ocazia să descopăr această poveste pe rafturile înţesate de cărţi minunate ale Târgului Cărţii .

Fiecare persoană obişnuită are o poveste neobişnuită. S-ar putea să credem că nu suntem deloc remarcabili, că ducem o viaţă plictisitoare […] Dar adevărul este că fiecare face ceva fascinant, curajos – un lucru de care să fie mândru.

Asta descoperă Kitty, o jurnalistă a cărei exces de zel  o duce într-un moment de răscruce și grea încercare în viața sa. După ce acuză, în direct un profesor, de hărţuire sexuală, acuzaţie nefondată, totul o ia razna. Este suspendată, iubitul o părăseşte, părinţii nu îi mai vorbesc, iar ușa apartamentului în care trăiește este frecvent vandalizată. Îmbătată de ascendența carierei sale în cadrul publicației de succes Etcetera, deținută de prietena sa , Constance, Kitty tratează cazul cu superficialitate, nu verifică temeinic sursele, iar în urma difuzării emisiunii în care acuză în direct profesorul, acesta rămâne fără loc de muncă, familie, devenind  ținta oprobriului public. Steve, prietenul său din facultate și Constance îi rămân alături în aceste momente grele, când remușcările și pierderea încrederii în sine o zguduie. Constance o asigură că postul ei este încă valabil, iar Steve o încurajează să se regăsească pe sine însăși, atrăgându-i atenția că, în goana după succes,  s-a pierdut pe drum, a devenit egoistă și insensibilă la ceilalți.

Dacă vrei să găsești adevărul, nu e nevoie să treci totul prin foc și sabie pentru a da la iveală o minciună, nici să faci ceva revoluționar – e suficient să intri  în miezul unui lucru real. Eu nu trebuia să descopăr o minciună sau cine știe ce lucru cutremurător pe care o sută de oameni îl ascundeau de mine. Trebuia pur și simplu să ascult adevărul lor.

Când Constance, bolnavă de cancer în fază terminală moare, lumea lui Kitty se prăbușește din nou. Dar, Constance are de grijă  să îi vorbească, înainte de a muri despre un proiect drag ei, pe care Kitty dorește să îl ducă la sfârșit ca un omagiu adus prieteniei lor și omului minunat care a fost Constance. O listă cu o sută de nume, oameni pe care trebuia să îi găsească și să își dea seama care e legătura lor cu Constance și cea dintre ei. Pe parcursul încercării de a face conexiunile, îi cunoaște pe șase dintre ei, oameni în aparență obișnuiți, dar cu povești de viață  extraordinare și cu capacități uimitoare de a-i ajuta pe ceilalți. O călătorie în care descoperă că fiecare om are o poveste, fiecare om e minunat în felul sau, o călătorie în care își face prieteni noi și învață să fie empatică, să se regăsească, să fie mai bună și altruistă. Totodată, găsește iubirea și caută, cu toată inima iertarea.

Kitty se apropie de el, sperând și, mai presus de orice, rugându-se să fie iertată.

Cecilia Ahern are un stil aparte, plin de emoție și căldură, prin care oferă lecții de viață minunate. La fel este și povestea celor O sută de nume. O poveste cu tâlc prin care asistăm la evoluția și transformarea lui Kitty într-un om mai bun, mai înțelept. Cu toții putem face asta, dacă ne deschidem inima și privim dincolo de aparențe, dincolo de  ceea ce este evident și la cei din jur. O lectură minunată pe care o recomand cu drag!

45 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: