Drum în noapte -Kristin Hannah

Drum în noapte
Drum în noapte

-Mama ta… s-a înşelat. Ai o familie. Toată viaţa ei Lexi aşteptase aceste cuvinte preţioase. Lumea ei fusese mereu periculoasă, incertă, o corabie îndreptându-se spre bancurile de nisip. Crescuse mai mult singură, printre străini, un copil sălbatic al timpurilor moderne, luptându-se pentru orice dumicat şi pentru un pic de atenţie, neprimind niciodată îndeajuns, nici dintr-una, nici din cealaltă. Dăduse uitării mare parte din toate acestea, dar când încerca – când unul dintre psihologii oficiali o obligau să încerce – îşi amintea că îi fusese foame, că fusese udă, că întinsese mânuţele după o mamă care era prea drogată ca să o audă sau prea vlăguită să îi pese.

Fără doar şi poate, Kristin Hannah este o maestră în creionarea de emoţii. Puternice, brute, care nu menajează. Indiferent dacă ne regăsim sau nu în poveste, imposibil să nu ne transpunem emoţional în ea. Cu un accent evident pe prietenie şi familie, romanele sale îşi pun amprenta făcând-o una dintre cele mai îndrăgite autoare pentru mulţi dintre noi.

Drum în noapte nu face excepţie. O poveste pe cât de frumoasă, pe atât de tristă, pe care o citim constant cu un nod în gât.  O cunoaştem pe Lexi, un copil crescut prin familii adoptive şi orfelinate, care nu apucă să prindă rădăcini nicăieri. Mama sa a fost o  prezenţă inconstantă şi traumatizantă în viaţa lui Lexi, dependenţa de droguri ucigând-o în cele din urmă. Din momentul în care ajunge în grija mătuşei sale, Eva, Lexi cunoaşte iubirea, grija şi stabilitatea. Se împrieteneşte cu Mia, devenind nedespărţite, fiind primită cu braţele deschise de către familia Faraday, o famile în care Lexi are parte de  afecţiunea de care a fost privată. Cu Zach, fratele geamăn al Miei, relaţia este una mai distantă din cauza sentimentelor care se înfiripă între cei doi – sentimente intrezise pentru a nu o răni pe Mia. Cei trei îşi petrec timpul împreună, vegheaţi îndeaproape de către Jude – o mamă minunată şi foarte protectoare, care încearcă să îi ţină departe de orice tentaţie aferentă vârstei, de orice pericol . Totul pare minunat, viaţa Miei pare a fi intrat pe un făgaş normal ca răsplată pentru toată suferinţa, totul pare a fi într-o armonie perfectă.

Era ceea ce învățase în ultimile săptămâni. În marea aceea de tristețe, existau insule de grație divină, momente în timp când îți puteai aminti de ceea ce rămânea în loc de tot ceea ce se pierduse. Se ridică în picioare și lăsă baloanele să se înalțe spre cer.”

Însă cum Drum în noapte nu este o simplă poveste, ci o lecţie de viaţă,  lucrurile iau o turnură dramatică care zdruncină vieţile tutror. În urma unei petreceri la care cei trei tineri au consumat alcool, Mia îşi pierde viaţa într-un accident. Jude se afundă în prăpastia depresiei, iar Lexi ajunge la închisoare – ea fiind la volan în noaptea fatidică. Totul pare pierdut pentru ei. Vieţile li se schimbă implacabil şi iremediabil.  Plină de iubire şi de viaţă, Jude, devine de piatră. În închisoare, Lexi luptă, la rândul său cu durerea şi cu vina. Naşte fetiţa lui Zach, la care renunţă în favoarea tatălui său, pentru a-i oferi o viaţă normală. Durerea şi neputinţa răzbat printre rânduri.  Jude nu se poate apropia sufleteşte de propria nepoată – asemănarea sa cu Mia fiind mult prea dureroasă pentru ea. Frica că Lexi va dori, la un moment să facă parte din viaţa fiicei sale, precum şi cea a unei noi pierderi, o împiedică să se apropie de nepoata sa. Totul pare fără speranţă pentru protagonişti. Tristeţea preia controlul asupra vieţilor lor, făcându-i neputincioşi în faţa ei.

– Și care este următorul pas?

– Urmează-ți inima.

O poveste sfâşietoare despre pierdere, despre lupta de a merge mai departe în urma unei traume. O analiză a sufletului şi a minţii omeneşti, fără menajamente, o narare care ne transpune direct în viaţa şi în trăirile personajelor. Cum mergi mai departe şi cum te regăseşti după ce viaţa ta este brutal şi dureros schimbată, pentru totdeauna? Nu cred că există o reţetă universal valabilă. Să fie iubirea, să fie iertarea? Vă las să descoperiţi singuri, ajutaţi de încă o poveste plină de emoţii şi de învăţăminte marca Kristin Hannah.

You may also like...

31 Responses

 1. Tentanta carte, la fel ca recenzia ta.

 2. Interesantă recenzia, am achiziționat recent un alt titlu de aceeași autoare, abia aștept să o citesc.

 3. anasylvi spune:

  O poveste de viata foarte dramatica, o recenzie care transmite multa emotie. Multumesc pentru impresii!

 4. Cristina spune:

  Interesanta carte….

 5. ellafairytale spune:

  Nu am citit nimic scris de aceasta autoare, trebuie sa ii descopar si eu cartile.

 6. Adriana Ivan spune:

  Foarte mut mi-a plăcut cartea. E la loc sigur în biblioteca mea. Deși eu nu păstrez toate cărțile, pe aceasta nu cred că o voi da.

 7. danastancuro spune:

  Daca este o carte care îmi răscolește emoțiile atunci sigur îmi va rămâne în suflet ?

 8. Oana spune:

  Foarte interesanta recenzia ta, cartea ma tenteaza foarte mult si cred ca o voi achizitiona pentru concediul ce se apropie unde imi place sa mai las cartile de dezv personala si sa mai citesc si ceva beletristica. Mersi!

 9. Beauty With Camy spune:

  Imi place cum scrie Hanna Lee, și eu am citit 2 cărți de la ea. ?

 10. Elena Chedică Mateică spune:

  Am citit cartea, mi-a plăcut mult. Autoarea a reușit să-mi transmită o mulțime de emoții.

 11. portiadecitit spune:

  Neaparat trebuie sa o citesc. Pare minunata, ca toate cartile autoarei.

 12. Dana spune:

  Sigur iti va placea!

 13. elenadogarumarchelov1 spune:

  Foarte interesant titlul ❤️
  Pe lista de lecturi cu el ?

 14. Ramona Gheorghe spune:

  O poveste trista, dar interesanta pe care imi doresc s-o citesc si eu

 15. Minunata recenzie, Dana! 🙂 Imi place stilul de scriere al autoarei. Trebuie neaparat sa citesc si acest roman! 🙂

 16. albusteluta spune:

  Multumim pentru prezentare! N-am citit nimic scris de aeasta autoare…

 17. Nu am citit această carte, dar de fiecare dată recenziile tale mă fac să umplu lista de cărți.
  E o carte pe care chiar vreau să o citesc ❤

 18. E super interesantă aceasta carte, subiectul e unul aparte. Cred că o voi citi și eu.

 1. 10 iulie 2020

  […] la ultima comandă, mi-am ales o nouă carte a lui Kristin Hannah, Drum în noapte, o poveste în stilul frumos şi plin de emoţie al […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: