Albastru pur – Tracy Chevalier

Albastru pur
Albastru pur

“Ştii cum se întâmplă când îţi cumperi un album muzical şi esti obsedat de el o vreme şi-l asculţi tot timpul şi ştii toate cântecele de pe el. Şi crezi că-l cunoşti foarte bine şi înseamnă ceva deosebit pentru tine. Pe urmă, într-o bună zi încetezi să-l mai asculţi – fără nici un motiv. Nu e o hotărâre conştientă. Pur şi simplu brusc nu mai simţi nevoia să-l asculţi. Nu mai are aceeaşi forţă. Poţi să-l auzi şi să ştii că sunt tot cântece bune, însă şi-au pierdut vraja ce-o exercitau asupra ta.”

Albastru pur este o poveste încărcată de dramă,  învăluită în mister şi simbolistică. Amprenta spirituală este una puternică, firul narativ gravitând în jurul Fecioarei Maria, a veşmântului  Ei de un albastru magic. Culoarea capătă conotaţii premonitorii şi decisive în viaţa protagonistelor – Isabelle du Moullin şi Ella Turner, la distanţă de câteva secole. Povestea se divide în două planuri temporale, trecut şi prezent. La Rousse, din cauza părului roşu, asociat cu vrăjitoria de către comunitatea îngrădită de superstiţii în care trăia, aşa cum este poreclită Isabelle du Moulin, devenită Tournier în urma căsătoriei, duce o viaţă chinuită, îngrădită, stigmatizată. Din cauza persecuţiei hunegoţilor, în contextul reformei protestante, familia Tournier trebuie să se refugieze în Elveţia.

„Albastrul din vis este luminos. Foarte viu. Dar este luminos și în același timp întunecat. Nu știu termenii tehnici prin care să-l descriu. Reflectă multă lumină. Este frumos, dar în vis mă întristează. Și mă și înalță. E ca și cum culoarea ar avea două fațete.”

500 de ani mai târziu, Ella Turner se mută în Franţa, unde îşi redescoperă rădacinile franceze şi are parte de vise în care un albastru nedefinit, cu un impact ciudat, o transpune în trecutul strămoşilor săi. Asemănarea sa cu Isabelle, aşa cum vom descoperi pe parcursul cărţii este misterioasă şi izbitoare – putem oare vorbi despre o reîncarnare? Tot mai curioasă şi decisă să îşi cunoască rădăcinile şi să descopere ce vrea să îi transmită acel vis repetitiv, Ella pleacă pe urma strămoşilor săi, ajungând în Elveţia, tot mai aproape de Isabelle. Săpând tot mai adânc în trecut, Ella descoperă un secret zguduitor, îngropat cu sute de ani în urmă. În acelaşi timp se redescoperă pe ea însăşi, viziunea asupra propriei vieţi schimbându-i-se complet.

“O lumină albastră o înconjoară, aducându-i o clipă alinarea.”

Povestea  din Albastru pur curge frumos, suspansul creşte cu fiecare pagină, fiind tot mai curioasă să aflu ce s-a întâmplat cu micuţa Marie, cu Isabelle, cu Ella, care era semnificaţia visului, ce le leagă, la sute de ani distanţă pe cele două femei. Mi-a plăcut tenta spirituală a poveştii, împletită cu contextul istoric. Acţiunea poartă influenţa  Fecioarei Maria, simbolul femeii, al perpetuării, al renaşterii. O poveste a descoperirilor, a schimbării, scrisă frumos, cu multă imaginaţie, care mi-a plăcut foarte mult. Cu siguranţă voi mai citi şi alte cărţi ale autoarei. Albastru pur şi alte titluri ale autoarei pot fi găsite la Târgul Cărţii.

You may also like...

36 Responses

 1. anasylvi spune:

  Ce interesant! Am auzit de autoare, am inteles ca acesta este primul ei roman, cel mai cunoscut fiind “Fata cu cercel de perla”. Sunt curioasa cum scrie, abordeaza teme interesante, de multe ori legate de arta, din ce am observat. Multumesc pentru impresii!

  • Dana spune:

   Îmi place mult cum scrie! Mai am Făpturi uluitoare şi vreau să mai achiziţionez şi alte titluri. Albastru pur are mai mult un context istoric si religios, voi vedea ce alte teme mai abordeaza. Cu mare drag!

 2. Nu știu dacă este chiar stilul meu însă e bine de știut, cine știe când mi se mai schimba gusturile

 3. Gabriela spune:

  Ce interesant ??? m-ai făcut curioasa si cred ca o voi cumpăra si eu ???

 4. Ce frumos ai scris despre carte! Nu imi atrasese atentia cartea pana acum.

 5. Oana spune:

  Interesant firul epic, multumesc pentru recenzie, o sa o iau in considerare cartea!

 6. Lili Toma spune:

  Multumesc pentru recenzie! Pare interesanta cartea!

 7. Beauty With Camy spune:

  Pare tare faina cartea, nu stiam de ea pana nu am citit recenzia. ?

 8. UniquebyMM M spune:

  Mi-a plăcut tare ce am citit în prezentarea cărții Albastru pur!
  Recunosc, mi-a stârnit curiozitatea și mi-aș dori să o citesc.

 9. denisaaag spune:

  Foarte interesanta cartea! Sa stii ca vesmantul albastru reprezinta partea umana, iar cel rosu-grena partea Dumnezeiasca. De asta doar Iisus are pe deasupra albastru si “langa piele” grena prin toate icoanele.

 10. Tare fain scrie Tracy Chevalier! Parca picteaza. 😀
  Iar recenzia ta, Dana, e din aceeasi galerie de tablouri superbe! 🙂

 11. Dana spune:

  Daaa, îmi place mult modul său de a scrie!!! Mulțumesc! ?

 12. Adriana Ivan spune:

  Sună tare bine. Eu aveam pe lista de dorințe Fata cu cercel de perlă, de la această autoare.

 13. Cristina spune:

  Interesanta carte! Și mie îmi place foarte mult sa citesc, dar acum nu prea mai am timp.
  Aceste cărți despre vise… foarte supranaturale…îmi plac foarte mult ..
  Când o să mă reapuc de citit o sa caut ” Albastru Pur”…
  Pupici

 14. După cum am mai spus, îmi place mult de tot cum prezinți cărțile. Ai un stil aparte care mă face să citesc tot ceea ce recomanzi. Deja e pe wish list ?

 15. Oana D. spune:

  Cred ca este o carte foarte profunda si sensibila!

 16. Am mai auzit de cartile ei dar nu stiam ca scrie asa fumos, multumesc!

 17. Ramona Gheorghe spune:

  Nu am citit nimic de la aceasta autoare si chiar ma tenteaza si pe mine aceasta carte

 18. Secretele Simonei spune:

  Pare o carte faina… mersi pentru recomandare. Mereu caut ceva nou de citit.

 19. Ana Maria B spune:

  Super interesanta, imi plac povestile cu mister şi simbolistică. Te fac sa le citesti pana la capat si sa-ti pui o multime de intreabari.

 20. portiadecitit spune:

  Am citit de la autoare Fata cu cercel de perla si mi-a placut.

 1. 10 iulie 2020

  […] Aşa că, în momentul în care mi-am dorit două dintre cărţile lui Tracy Chevalier – Albastru pur  şi Făpturi uluitoare , a fost primul loc în care le-am căutat. Şi, desigur, le-am găsit. […]

 2. 7 ianuarie 2021

  […] pur. Dana mi-a oferit acest roman, care ei i-a plăcut foarte mult și cu care m-a tot tentat. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: