Anul în care te-am întâlnit – Cecilia Ahern

Anul în care te-am întâlnit
Anul în care te-am întâlnit

„Transformarea din crisalidă poate dura săptămâni, luni sau chiar ani. A mea a durat un an. Și chiar dacă am devenit persoana care sunt acum, sufăr o transformare și mai mare, una pe care n-o s-o recunosc decât atunci când, privind în urmă, o să întreb: „Cine era fata aia?” Evoluăm în mod constant. Presupun că am știut asta dintotdeauna, dar tocmai din acest motiv mi-a fost frică că mă opresc. Ironia sorții a făcut să mă mișc cel mai mult atunci când în sfârșit m-am oprit. Acum ştiu că nu ne oprim niciodată cu adevărat, călătoria nu e niciodată încheiată, pentru că înflorim mai departe, aşa cum i se întâmplă omizii care, atunci când crede că lumea s-a sfârşit, devine fluture.”

Cecilia Ahern este, fără doar şi poate o maestră în construirea de poveşti în care ne regăsim fiecare  într-un anumit moment al vieţii noastre. Anul în care te-am întâlnit ne pune faţă în faţă cu una dintre cele mai frecvente “afecţiuni” ale zilelor noastre – cea de a da sens vieţii prin ceea ce facem la nivel profesional, deconectându-ne de cei din jur şi chiar de noi înşine. La fel face şi Jasmine care, la 33 de ani are un palmares profesional impresionat – crează afaceri de succes pe care le vinde. Prinsă într-un ritm nebun, nu mai are timp pentru nimic.

“Aveam cinci ani când am aflat că o să mor.”

Aşa îşi începe Jasmine povestea. Iminenţa sfârşitului o propulsează într-o viaţă în care nu vrea să piardă nimic – asta doar la nivel profesional, aspect pe care ea îl consideră cel mai important pentru definirea sa ca om. Aşa că, în momentul în care este pusă în stand by pentru un an, nu are cum să mai evite întâlnirea cu ea însăşi, prin prisma timpului liber pe care îl are pentru a  medita, dar şi prin cea a vecinului sau, Matt pe care îl antipatizează, fără a-l cunoşte însă. Şi-a format părerea despre el în urma emisiunilor radio  cu subiecte sensibile şi controversate pe care le realiza, precum şi prin felul în care, din cauza alcoolului şi-a adus familia şi cariera în pragul destrămării. La fel ca Jasmine, şi  Matt este pus pe tuşă. Acum, cei doi au în comun o vacanţă de grădină, atât la propriu, cât şi la figurat. În această perioadă  ajung să se cunoască, chiar să se şi împrieteneasca. Matt are un rol foarte important în transformarea lui Jasmine,aşa cum veţi descoperi citind cartea.

“Continui să sap în grădină, şi pe măsură ce sap mai adânc în pământ, sap mai adânc şi în mine.”

Timpul petrecut în grădină o ajută pe Jasmine să se întorcă la rădăcini, să îşi reconsidere viaţa, relaţia cu famila şi rolul pe care îl are ea până la urmă. O descoperim şi pe sora sa, Heather, care suferă de sindrom Down. Un personaj pe care eu l-am îndrăgit foarte mult – o forţă. Pentru Jamsine, sora sa este cea mai importană fiinţă din lume – căutând tot timpul să o protejeze, mai ales că şi-au pierdut mama de mici. O relaţie frumoasă, emoţionantă. Dar, care dintre ele are, de fapt nevoie de îndrumare?

“Heather nu a avut nevoie de mine. Poate că eu sunt cea care se agaţă de ea, căutând ajutor , căutând să scap din propria lume. În loc să-mi trăiesc viaţa, am luat rolul de supraveghetoare şi mamă a ei.”

O poveste a renaşterii,  a regăsirii. Ceea ce iniţial părea un dezastru – lipsa activităţii profesionale, a fost de fapt o periodă numai bună pentru introspecţie, pentru o transformare binevenită în viaţa lui Jasmine. Una care îi aduce echilibrul şi dragostea. Monday este un alt personaj apărut în viaţa ei pentru a contribui la  marea transformare.

E ca şi atunci când faci un puzzle. Pui persoana potrivită la locul potrivit. Uneori oamenii nu sunt în locul în care ar trebui să fie.

Deşi dramatică, autoarea relatează povestea într-o manieră plină de umor, care, parcă ne transmite să fim mai puţin prăpăstioşi, să facem chiar haz de necaz, să luăm lucrurile aşa cum vin, şi să le dăm de cap. De asemenea, ne îndeamnă la a ne privi adânc în suflet, la a ne uita atent în jur – suntem ceea ce credem că suntem, suntem exact unde ar trebui să fim?

“E mai bine să ne mişcăm , să ne dezrădăcinăm şi să o luăm de la zero. În felul acesta vom înflori.”

You may also like...

39 Responses

 1. Frumoasa si sensibila prezentare, Dana! 🙂 Cecelia Ahern are un stil care se adreseaza direct sufletului cititorului. 🙂

 2. Diana spune:

  Am citit-o acum câțiva ani și, deși inițial m-a enervat puțin finalul (eu vedeam altul), privind retrospectiv acum realizez că tocmai acel final neprevăzut pentru mine a făcut ca romanul acesta să aibă o savoare aparte.

  • Dana spune:

   Pentru mine finalul a fost destul de previzibil, dar asta nu a diminuat din impactul mesajului cărții, din felul în care autoarea pune punctul pe i pentru fiecare dintre noi, într-un fel sau altul.

 3. O recenzie minunata! Ar trebui sa citesc si eu cartea, sigur mi-ar placea.

 4. Ana Maria Chiperi spune:

  Wow, super frumoasă prezentarea! Și mie mi-a plăcut mult această minunată carte!

 5. anasylvi spune:

  De mult vreau sa incerc si eu ceva de Cecelia Ahern, dar chiar nu stiu care ar fi mai pe placul meu. Aceasta suna forte bine, multumesc pentru recomandare! <3

 6. Adriana Ivan spune:

  Foarte mult mi-a plăcut și mie. Mă bucur că a fost și pe gustul tău.

 7. Wow cum începe povestea!
  Sunt de acord cu ultima afirmație, pentru că exact așa și este.
  O recenzie foarte frumoasă, ca de fiecare dată! Trebuie să citesc această carte ❤

 8. Chiar ai reușit să îmi captezi atenția cu această recenzie, cu siguranță voi citi și eu acest roman.

 9. O am in biblioteca de doua luni si nu am apucat sa o citesc.Imi place recenzia ta si sper sa reusesc saptamana asta sa o incep, pare foarte interesanta .

 10. UniquebyMM M spune:

  Cărțile de genul acesta sunt preferatele mele, mai ales pentru perioadele în care vreau să mă destind, să “gust” pe îndelete povestea.
  Am notat titlul, sper să o iau cât mai curând.

 11. UNBLOGCOLORAT spune:

  O carte minunată, potrivita pentru vacanță. Eu am făcut-o cadou si prietenei mele 🙂

 12. denisa spune:

  Imi plac cartile scrise de autoare, am si eu cateva in biblioteca. Asta era pe lista mea.

 13. Oana spune:

  Foarte interesanta cartea, pare pe gustul meu, o sa o notez, pana si coperta ma atrage foarte mult, mersi!

 14. Minunata recenzia despre carte. Nu am.citit o deocamdata dar mia r plăcea,pare ca ma duce asa intr o atmosferă si niste trairi romantice.

 15. Simona spune:

  Cartile lui Cecelia Ahern sunt simpatice. Abia astept sa o incerc si eu pe aceasta. ??

 16. Ramona Gheorghe spune:

  Am citit si eu cartea si mi-a placut mult

 17. Cristina spune:

  Foarte interesanta cartea “Anul în care te am întâlnit”. Înainte citeam și eu foarte mult, dar acum nu prea mai am timp……
  Poveștile de dragoste, mereu m-au fascinat, chiar dacă unele au un final surprinzător..
  Pupici

 18. lucruriprivitedejosinsus spune:

  Mi-a placut enorm de mult aceasta carte. Cecelia Ahren este una dintre autoarele mele de suflet.

 19. albusteluta spune:

  Am citit cartea si mi-a palcut tare mult.De altfel…mi-a placut tot ce am citit scris de Cecelia.

 20. portiadecitit spune:

  Imi place stilul autoarei. Voi citi si eu cartea asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: