Un bărbat pe nume Ove – Frederik Backman

Un bărbat pe nume Ove
Un bărbat pe nume Ove

“Unul dintre cele mai dureroase momente din viața fiecărui om este cel în care își dă seama că are mai mult timp în urma sa decât înaintea sa. Iar când nu mai ai prea mult timp, trebuie să găsești lucruri pentru care să merite să trăiești. Amintirile, poate. După-amiezi însorite, ținând de mână pe cineva. Mireasma bobocilor proaspăt înfloriți. Duminicile într-o cafenea. Nepoții, poate. Omul găsește o cale să trăiască pentru viitorul altcuiva.”

Un bărbat pe nume Ove nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind una dintre acele cărţi îndrăgite de toţi cei care au citit-o. Una dintre poveştile care îşi pun amprenta asupra fiecărui cititor. Atât prin povestea în sine, cât şi prin umorul şi duioşia cu care este scrisă.

Îl cunoaştem pe Ove, un bărbat de 59 de ani, proaspăt pensionar, plin de fixuri, tabieturi, asocial şi… FOARTE morocănos. Are o rutină strictă – inspecţia zilnică a cartierului, suduiala celor care încalcă regulile create de el si care nu coincid cu sistemul lui de valori bine pus la punct şi, mai nou, e foarte decis să se sinucidă. Situaţia este cât se poate de sumbră, însă umorul cu care sunt relatate încercările sale de a-şi pune capăt zilelor, atenuează din tragismul situaţiei. Ori e sfoara şubredă, ori este întrerupt de noua lui vecină care apare exact la fix să îi zădărnicescă planul. Un lucru e clar – pensionar şi văduv, Ove nu mai are pentru ce să trăiască. Sonja, soţia lui, fusese toată culoarea din viaţa sa, femeia care reuşise să îl vadă şi să îl accepte sub carapacea sa. O femeie minunată, cu care viaţa fusese tare nedreaptă.

“Tu dansezi pe dinăuntru, Ove, când nu te vede nimeni. Şi pentru asta o să te iubesc toată viaţa. Fie că-ţi convine au ba.”

Descoperim treptat viaţa lui Ove, atât din trecut, cât şi din prezent, ajungând să îl cunoaştem, să înţelegem motivele pentru care este atât de închis în el şi ofensiv, şi chiar să îl îndrăgim, în ciuda modului său de a face tot posibilul să nu o facem. Un om corect,  loial, care nu se abate de la reguli şi de la rutină. Care şi-a construit viaţa în jurul muncii, a maşinii Saab şi a soţiei lui – cărora le-a fost dedicat toată viaţa. Un exemplu de disciplină, stabilitate şi loialitate. Un om minunat, cu o inimă de aur, ascunsă cu grijă de cei din jur.

“Uneori e greu de explicat de ce oamenii fac lucrurile pe care le fac. Ove a ştiut tot timpul ce are de făcut, pe cine trebuie să ajute înainte să poată muri în pace. Dar, la rigoare, toţi oamenii sunt optimişti în ceea ce priveşte timpul. Cu toţii credem că avem suficient timp să facem anumite lucruri. Că avem timp să spunem tot ce avem de spus.”

Odată cu apariţia lui Parvaneh, noua sa vecină,  viaţa lui Ove începe să se schimbe, oricâtă rezistenţă ar opune acesta. O admiră pe femeia hotărâtă, care i se insinuează în viaţă şi în suflet, împreună cu cele două fetiţe, bebeluşul nenăscut şi cu soţul tolomac – titulatura pe care i-o acordă Ove din cauza stângăciei de care dă dovadă. Oare Parvaneh şi tolomacul, atât de diferiţi unul de celălalt, îi amintesc de el şi de Sonja? Sau vede în Parvaneh copilul pe care soarta i l-a răpit? Încet, încet, devine parte din familia lor, fetiţele îndrăgindu-l ca pe un bunic, el împărtaşindu-le sentimentele. Se ştie că copiii văd dincolo de orice scut, şi  de orice aparenţe. Iar pisica jigărită care s-a aciuat pe lângă casa lui, devine şi ea parte din noua viaţă a lui Ove. O viaţă care capătă iar culoare şi sens.

“Vine un moment în viața omului, când fiecare hotărăște ce fel de om vrea să fie. Și, dacă nu știi ce s-a petrecut în acel moment, nu poți cunoaște omul cu adevărat.” 

Un bărbat pe nume Ove este o lecţie despre prietenie, un îndemn spre a încerca să privim dincolo de aparenţe. Să cunoaştem oamenii din viaţa noastră, înainte de a-i eticheta. Să îi acceptăm şi să îi înţelegem. Fiecare are o poveste, un motiv pentru un anumit comportament sau mod de viaţă. Si, fiecare dinte noi purtăm, de-a lungul vieţii măşti menite să ne protejeze de propriile frici şi să care să ne ascundă durerile. O poveste minunată, scrisă  cu emoţie şi duioşie, bine construită, pe care o recomand cu drag!

 

 

You may also like...

39 Responses

 1. anasylvi spune:

  Foarte emotionanta recenzia, mi-ai amintit de aceasta carte minunata, care sta la loc de cinste la mine pe raft, alaturi de alte carti scrise de Backman, vrajitorul emotiilor. Felicitari pentru lectura si pentru ca ai transmis, in cuvinte putine si de efect, emotia lecturii!

  • Dana spune:

   Mulțumesc mult, Ana! ❤️ Într-adevăr, o poveste minunată, o carte care își merită toate laudele și de care ma bucur sa o am în bibliotecă. Cu siguranță voi citi și alte cărți ale autorului.

 2. Eu tare greu ma las atras de astfel de titluri ce par deprimante, dar dupa o recenzie atat de frumoasa, n-ai cum sa-i rezisti. 😀

 3. Într-adevăr un conţinut generator de emoţii. Mi-am pus cartea pe listă pentru a o citi!

 4. Adriana Ivan spune:

  Foarte mult mi-a plăcut și mie cartea. Ove este un personaj pe care nu cred că îl voi uita vreodată.

 5. Ar trebui sa ii mai dau o sansa autorului. Am inceput sa citesc Bunica… dar am abandonat-o. Stilul nu m-a prins.

 6. Ce mult mi-a plăcut recenzia, mi-aș dori să citesc această poveste emoționantă!

 7. Carmen spune:

  Este pe lista. Pana atunci, i-am citit “varianta feminina”: “Femeia la 1000 grade celsius”. Ti-o recomand.

 8. Mi-a plăcut foarte mult cartea și consider că merită citită și avută în bibliotecă.
  Am oferit-o și cadou unei prietene.
  O super recenzie ❤
  Dana, ai un stil aparte de a scrie și mă captivează de fiecare dată. Te îmbrățișez ?

 9. Oana spune:

  Foarte interesanta cartea si prezentarea ta, suna foarte tentant! Cred ca o sa o achizitionez si eu!

 10. Nu am citit aceasta carte dar pare foarte interesanta povestea lui Ove 🙂 Foarte bună recenzia ta si chiar ma faci sa o cumpăr și sa o citesc și eu!

 11. ellafairytale spune:

  Am tot vazut acest titlu, doar ca nu am apucat sa citesc cartea. Imi place subiectul cartii.

 12. UniquebyMM M spune:

  Am citit mai multe recomandări despre această carte, dar nu m-au convins să o cumpăr și citesc.
  Opiniile tale mi-au stârnit curiozitatea și mi-am propus să caut cartea “Un bărbat pe nume Ove”

 13. Elena Chedică Mateică spune:

  Am citit si eu cartea, doua zile m-am gandit numai la ea. O poveste emotionanta, m-a impresionat pana la lacrimi.

 14. Lili Toma spune:

  Frumoasa recenzie! Este o carte plina de emotii!

 15. Secretele Simonei spune:

  Am tot auzit pareri bune despre cartea aceasta. O am pe lista de dorinte!!

 16. Primul citat m-a cucerit- niciodată nu m-am gândit la timp, astfel??… Trebuie sa imi iau si eu cartea- se pare ca este extraordinara ?‼️‼️

 17. Denisa spune:

  Am si eu cartea in biblioteca, abia astept sa o citesc si eu, pare captivanta.

 18. Hmm… Conform recenziei tale, cred că mi-ar plăcea și mie să citesc acest roman.

 19. Nu am citit cartea, însă am văzut filmul. Unul din cele mai emoționante.

 20. portiadecitit spune:

  De cand imi tot propun sa citesc cartea asta!

 21. mihaelanistor spune:

  Pare o poveste tare interesantă mi-ar plăcea să o parcurg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: