Detectivă de ocazie – Laura Stanciu

Detectivă de ocazie
Detectivă de ocazie

”Mereu mi-am dorit să ajung și eu o mică detectivă cu super – puteri de deducție, dar neuronii mei nu au fost de acord cu mine în această privință. Ce să-i faci? Nu le poți avea pe toate — și frumusețe și deșteptăciune brici, și devreme acasă și, mai, iunie, iulie…”

O poveste tare bine scrisă, generatoare de bună dispoziţie, Detectivă de ocazie este cartea potrivită pentru a ne aduce zâmbetul pe buze,  pentru a ne deconecta de la iureşul zilnic şi pentru a ne antrena într-o acţiune bine construită, relatată cu umor, savuroasă.

“Oare cine îl ucisese pe poștașul nostru atât de banal și aparent insignifiant? Și, mai ales, de ce?”

Iolanda Cristoloveanu, pe scurt Io, este o tânără de 32 de ani, mamă a unui băieţel de un an, Geo şi stăpâna unui pitbull, Taz. Locuieşte într-un cartier din Bucureşti,  într-un bloc în care singura ieşire din rutină sunt întâlnirile cu vecinele avide de bârfă şi pline de păreri şi de sfaturi – nesolicitate şi neavenite, de altfel. Nimic palpitant în viaţa ei, până în ziua în care, poştaşul, Petre este găsit mort în scara blocului în care locuieşte. De aici, începe acţiunea. Pasionată de cărţile poliţiste şi extrem de atrasă de misterul morţii poştaşului, Iolanda îşi începe propria investigaţie. Moartea poştaşului este extrem de intrigantă, acesta fiind un om simplu care nu ieşea cu nimic în evidenţă. Mai adăugăm şi moartea accidentală a soţiei acestuia, la scurt timp şi lucrurile explodează, viaţa banală din scara blocului, devenind dintr-o dată extrem de palpitantă, asemenea unui film poliţist.

Aprinzându-mi o țigară, am început să mă gândesc la acest caz și cum aș fi putut afla mai multe detalii. Da, recunosc, eram curioasă și derulam câteva scenarii în cap. (Și nici nu m-ar fi deranjat să mai dau nas în nas cu Domnul Inspector…) Cine oare să-i fi purtat sâmbetele poștașului? De ce? Dar, până la urmă, cine era acest om? Cine a fost Petre Dumitru?

Aşa că, Iolanda începe să tragă de limbă vecinele, să recreeze traseul poştaşului, reuşind să afle informaţii preţioase şi tot mai surprinzătoare. Deşi ignoră avertismentele inspectorului Cimlea, de care este vădit interesată, şi îi încurcă ploile, Iolanda nu se opreşte, reuşind să se apropie tot mai mult de adevăr , dar să se şi bage în belele.

Mi-a plăcut faptul că mult timp nu am avut bănuieli în privinţa personajului negativ din poveste, lucru tare bun, din punctul meu de vedere pentru o carte poliţistă. Autoarea a învârtit foarte bine acţiunea, astfel încât să ne surprindă pe final. O carte plină de voie bună şi replici savuroase, o acţiune interesantă care m-a încântat şi pe care mă bucur că am avut ocazia să o citesc. O recomand cu drag şi mulţumesc Editurii Petale Scrise pentru lectura minunată, care mi-a adus o porţie binevenită de veselie!

You may also like...

26 Responses

 1. anasylvi spune:

  Si pe mine ma tenteaza aceasta lectura, pe care ai prezentat-o foarte bine! Imi place faptul ca are mult umor.

 2. Oana Alexandru spune:

  Imi plac cartile cu subiecte de genul asta, multumim pentru recenzie 🙂

 3. Ma bucur ca si tie ti-a placut cartea. Chiar este scrisa frumos si te tine in suspans. Iar replicile ironice sunt cireasa de pe tort.

 4. bookslovers12 spune:

  Suna tare bine! Este pentru prima data cand aud de ea! La cat mai multe lecturi calitative!

 5. Ana Maria B spune:

  Ce tare, pare o carte care te binedispune. Ce curioasa m-ai facut.

 6. Laura spune:

  Ce bine suna!!! O trec în wish-list!????

 7. Super-faina recenzie! 🙂 Cartea Laurei predispune la buna dispozitie si amuzament detectivist. 😀

 8. Oana spune:

  Interesanta cartea, mi o pun in wishlist pentru urmatoarea shopingareala de carti 🙂

 9. Diana Timofte spune:

  Foarte fain subiectul cartii ! O trec si eu pe lista !

 10. Din cate pot sa-mi dau seama, e o carte plină de adrenalina și suspans, iar autoarea Laura Stanciu promite sa devina a doua Rodica Ojog-Brasoveanu a noastra!

 11. Denisa spune:

  Daca e o carte generatoare de buna dispozitie o sa imi placa cu siguranta.

 12. Chiar foarte interesantă cartea, mi-a atras atenția de la citatul pe care l-ai pus la început, very funny.

 13. Oprea Carmen spune:

  sigur imi place cartea, o sa o caut si eu, iubesc cartile de acest gen!

 14. mi-a placut mult, mult de tot cartea asta! tare funny!

 15. Adriana Ivan spune:

  Chiar așteptam părerea ta. Cred că mi-ar plăcea și mie.

 16. albusteluta spune:

  Ce tare! Un subiect care te tine in suspan! Multumim pentru recomandare!

 17. Mi-a starnit curiozitatea aceasta carte de a o descoperi si eu. Am sa caut si eu cartea

 18. Îmi plac mult genul acesta de cărți ?
  Mereu recomanzi cărți interesante și frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: