Detectivă de ocazie
Poliţist

Detectivă de ocazie – Laura Stanciu

”Mereu mi-am dorit să ajung și eu o mică detectivă cu super – puteri de deducție, dar neuronii mei nu au fost de acord cu mine în această privință. Ce să-i faci? Nu le poți avea pe toate — și frumusețe și deșteptăciune brici, și devreme acasă și, mai, iunie, iulie…”

O poveste tare bine scrisă, generatoare de bună dispoziţie, Detectivă de ocazie este cartea potrivită pentru a ne aduce zâmbetul pe buze,  pentru a ne deconecta de la iureşul zilnic şi pentru a ne antrena într-o acţiune bine construită, relatată cu umor, savuroasă.

“Oare cine îl ucisese pe poștașul nostru atât de banal și aparent insignifiant? Și, mai ales, de ce?”

Iolanda Cristoloveanu, pe scurt Io, este o tânără de 32 de ani, mamă a unui băieţel de un an, Geo şi stăpâna unui pitbull, Taz. Locuieşte într-un cartier din Bucureşti,  într-un bloc în care singura ieşire din rutină sunt întâlnirile cu vecinele avide de bârfă şi pline de păreri şi de sfaturi – nesolicitate şi neavenite, de altfel. Nimic palpitant în viaţa ei, până în ziua în care, poştaşul, Petre este găsit mort în scara blocului în care locuieşte. De aici, începe acţiunea. Pasionată de cărţile poliţiste şi extrem de atrasă de misterul morţii poştaşului, Iolanda îşi începe propria investigaţie. Moartea poştaşului este extrem de intrigantă, acesta fiind un om simplu care nu ieşea cu nimic în evidenţă. Mai adăugăm şi moartea accidentală a soţiei acestuia, la scurt timp şi lucrurile explodează, viaţa banală din scara blocului, devenind dintr-o dată extrem de palpitantă, asemenea unui film poliţist.

Aprinzându-mi o țigară, am început să mă gândesc la acest caz și cum aș fi putut afla mai multe detalii. Da, recunosc, eram curioasă și derulam câteva scenarii în cap. (Și nici nu m-ar fi deranjat să mai dau nas în nas cu Domnul Inspector…) Cine oare să-i fi purtat sâmbetele poștașului? De ce? Dar, până la urmă, cine era acest om? Cine a fost Petre Dumitru?

Aşa că, Iolanda începe să tragă de limbă vecinele, să recreeze traseul poştaşului, reuşind să afle informaţii preţioase şi tot mai surprinzătoare. Deşi ignoră avertismentele inspectorului Cimlea, de care este vădit interesată, şi îi încurcă ploile, Iolanda nu se opreşte, reuşind să se apropie tot mai mult de adevăr , dar să se şi bage în belele.

Mi-a plăcut faptul că mult timp nu am avut bănuieli în privinţa personajului negativ din poveste, lucru tare bun, din punctul meu de vedere pentru o carte poliţistă. Autoarea a învârtit foarte bine acţiunea, astfel încât să ne surprindă pe final. O carte plină de voie bună şi replici savuroase, o acţiune interesantă care m-a încântat şi pe care mă bucur că am avut ocazia să o citesc. O recomand cu drag şi mulţumesc Editurii Petale Scrise pentru lectura minunată, care mi-a adus o porţie binevenită de veselie!

26 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: