Fictiune

Biblioteca de la miezul nopţii – Matt Haig

“Între viaţă şi moarte se află o bibliotecă, i-a zis. Şi, în acea bibliotecă, sunt rafturi care se întind la nesfârşit. Fiecare carte îţi oferă ocazia să încerci o altă viaţă pe care ai fi putut să o trăieşti. Să vezi cum ar decurge lucrurile dacă ai fi făcut alte alegeri…Ai proceda diferit, dacă ai avea ocazia să-ţi alungi regretele?”

 

Cu toţii ajungem într-un moment al vieţii în care ne întrebăm dacă viaţa pe care o trăim este cea pe care am dorit-o, dacă am luat deciziile corecte, cum ar fi fost dacă, la un anumit moment am fi făcut alte alegeri sau dacă nu le-am fi făcut. Inevitabil ne confruntăm cu regrete, ne zbuciumăm, suntem tot mai nemulțumiți, ne simţim fără rost. Care e sensul vieţii? Există vreunul? Dacă am avea posibilitatea să schimbăm trecutul sau să ne alegem viitorul, cum ar fi? 

Atunci când rămâi prea mult într-un loc uiţi cât de mare este lumea.

Nora Seed se află într-un astfel de moment, unul de răscruce al vieţii sale. Se simte inutilă, consideră că a eşuat pe toate planurile. Cum ar fi fost viaţa ei dacă şi-ar fi urmat talentul de înotătoare sau cel de muzician? Sau dacă şi-ar fi urmat pasiunea şi ar fi devenit galciolog?  Sau dacă ar fi profesat în filozofie? Cum ar fi arătat viaţa ei azi dacă s-ar fi căsătorit cu Dan, cel pe care l-a părăsit cu două zile înainte de nuntă? De fiecare dată s-a lăsat copleşită de frică, neîncredere şi a abandonat orice perspectivă. Un om slab, aş putea spune. O fragilitate psihică care îsi pune tot mai mult amprenta asupra ei, ducând-o la depresie şi la gânduri tot mai sumbre. Nu îşi mai găseşte locul şi rostul, având tot mai des gândul să se sinucidă.

 Şi cu asta, gata. Nimeni nu mai avea nevoie de ea. Era o fiinţă de prisos în economia universului.

Asa că ia un pumn de pastile pentru a-şi încheia socotelile cu viaţa. Nu ştiu unde ar trebui să ajungem în momentul dintre viaţă şi moarte, dar Nora ajunge într-o bibliotecă în care o regăseşte pe doamna Elm, bibliotecara din adolescenţa sa, singura care o înţelesese şi o susţinuse în momentele sale grele. Fiecare carte din bibliotecă reprezintă o nouă versiune a vieţii sale. Cu fiecare carte i se dezvăluie cum ar fi arătat viaţa sa dacă nu ar fi luat deciziile pe care le-a luat. Ar fi putut schimba parcursul lucrurilor, scăpând de regrete. Cine nu ar vrea asta? De asemenea, are ocazia de a încerca noi vieţi, în căutarea celei potrivite. Toată călătoria sa în vieţile paralele este menită să o facă să devină mai puternică, să îşi înţeleagă şi să îşi administreze sentimentele mai bine, să vadă că nu există viaţa perfectă, cu alegerile perfecte, că nu există nicio viaţă fără dureri, pierderi, dezamăgiri, alegeri greşite.

E o adevărată revelaţie să descoperi că locul în care vrei să evadezi este exact acelaşi loc din care ai vrut să fugi. Că închisoarea nu e un loc, ci doar o perspectivă.

Ce concluzii va trage Nora din această călătorie extraordinară? Va găsi viaţa care să îi ofere împăcarea şi împlinirea? Care este acea viaţă? Cea din care încearcă să scape sau una dintre cele pe care are posibilitatea să le aleagă? Va fi timpul de partea ei, pentru a face alegerea cea mai bună? Vă invit să aflaţi deznodământul călătoriei Norei prin timp odată cu ea, într-o poveste plină de tâlc şi de mesaje profunde, menite să ne schimbe părerea despre cum ne percepem viaţa şi, poate să o înţelegem mai bine şi să o apreciem mai mult.

Singura cale de a învăţa este să trăieşti.

31 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: