Fidelitate – Marco Missiroli

Fidelitate

O scriitură și o intrigă ce se dezvăluie cu talent și delicatețe, conturând portretul impresionant al unui cuplu. O relatare extraordinară a unui subiect aparent obișnuit, care vorbește despre greutățile vieții, complexitatea relațiilor dintre oameni și simplitatea dragostei.

Fidelitate, un roman al literaturii italiene, scris cu suflet, esenţă, un roman psihologic, al introspecţiei, care cucereşte prin profunzimea şi frumuseţea inconfundabilă a scriiturii. Subiectul sondează lumea interioară a personajelor, într-o continuă frământare. Tema abordată este cea opusă titlului cărţii – infidelitatea, trăită atât din prespectiva bărbatului, cât şi din cea a femeii. Marco şi Margherita formează un cuplu tânăr, frumos, îndrăgostit. Deşi toate sunt cum trebuie în relaţia lor, gândurile şi, ulterior faptele, depăşesc pereţii dormitorului conjugal. Dacă în cazul lui Marco infidelitatea rămâne la stadiu de vis, dusă la nivel de gând obsedant, cea a lui Margherita este materializată. Marco este atras de una dintre studentele sale, Sofia, însă relaţia lor nu depăşeşte graniţa gândurilor. De cealaltă parte, Margherita este atrasă de Andrea, terapeutul său. Faptul că este mai tânăr şi, totuşi atras de ea, îi confirmă faptul că este încă atrăgătoare. Infidelitatea ei se consumă ca un răspuns la cea neconfirmată a soțului său. Ea lasă în urmă episodul, fără prea multe aprofundări. Marco îşi va urma impulsul spre infidelitate cu alte femei, însă pasiunea neconsumată pentru Sofia îl urmăreşte obsedant, rămânând prins într-o himeră care îl urmărește constant.

Fidelitate- despre căutarea unei altfel de fericiri.poveştilor

Din cealaltă perspectivă, Sofia decide să părăsească Milano, tocmai pentru a se rupe de Marco, de ceea la ce ar putea duce apropierea lor. Andrea care, de fapt este gay, trăieşte un zbucium interior pe care şi-l consumă în luptele cu câini şi în ringul de luptă. Aceștia doi ies din orizontul familiei compuse din Marco și Margherita, urmându-și viața. Autorul creionează subtil şi în profunzime profilul psihologic al personajelor. La fel cum creionează şi Milano şi Rimini, descrierea ambientului amplificând tumultul de trăiri, frământări. Missiroli dezvăluie o instabilitate și o căutare necontenită a altceva, cel puțin din punctul de vedere al lui Marco, în afara unei căsnicii din care nu lipsește nimic. Poate o altfel de bucurie? Concluzia rămâne undeva la latitudinea fiecăruia dintre noi. Pe parcusul lecturii, ne lăsăm purtați pe străzile din Milano, prin viețile unor oameni obișnuiți, cu lumi interioare complexe și neînțelese, poate chiar nici de ei. Literatura italiană, fără doar și poate, are un farmec și o profunzime aparte. Am regăsit același mod distinct de a creiona povești, personaje, trăiri ca și la Elena Ferrante. Povești care nu oferă răspunsuri, dar care ne lasă să le descoperim singuri. Iubitorii literaturii italiene vor găsi în această poveste farmecul și profunzimea inconfundabile a poveștilor de viață, completate de frumusețea și amprenta Italiei, care, din umbră inspiră și amplifică toată esența narațiunii. Mulţumesc, Ana, pentru povestea minunată!

You may also like...

26 Responses

 1. Eu cred ca am o treaba cu tot ce tine de Italia, in sensul ca nu ma atrage sub nicio forma, nici literatura italiana, nimic. O fi un pitic mai zapacit de-al meu. 😀 Oricum, cartea asta pare tare frumoasa, din cum ai scris despre ea.
  P.S.: Imi place mult poza pe care ai facut-o.

 2. anasylvi spune:

  Ma bucur mult ca te-a prins farmecul acestui tip de lectura, care imbina cu indemanare atmosfera oraselor respective cu nuante psihologice interesante. Literatura contemporana italiana are foarte multe de oferit. Frumoase atat impresiile, cat si fotografia. Lecturi placute in continuare! <3

 3. Dana spune:

  O poveste scrisă minunat, într-un stil unic, care pe mine m-a cucerit și mi-a întărit convingerea că, așa cum și tu spui, literatura italiană are multe de spus. Îți mulțumesc pentru aprecieri și pentru minunata poveste! ❤️

 4. Tare îmi doresc să vizitez și eu Italia, am înțeles că are câteva locuri foarte frumoase ce merită vizitate.
  Îmi plac romanele psihologice, deci cred că mi-ar face plăcere să citesc cartea. Mă las pe mâna ta și o pun pe listă ??

 5. portiadecitit spune:

  Pare o carte minunata. Chiar m-ai facut curioasa.

 6. Frumoasa recenzie, Dana! 🙂 Literatura italiana are un farmec specific. 🙂

 7. Adriana Ivan spune:

  Mă bucur că to-a plăcut atât de mult. Sunt curioasă cum mi s-ar părea mie

 8. Chiar pare o lectura tare captivanta! Chiar ma atrage tare mult și cred ca o sa o comand cartea și eu zilele astea pentru ca ma atrage maxim povestea! ?

 9. Din titlu mi-am dat seama ca e o carte faina, o sa o caut si eu.

 10. Ilinca spune:

  Nu imi place sa citesc despre cum se insala lumea, probabil datorita tradarii pe care am trait-o in trecut.

 11. Nu am parcurs acest roman, dar ceva îmi spune că mi-ar plăcea.

 12. UniquebyMM M spune:

  Ei bine, m-ai captivat cu povestea asta! Trebuie ne-apărat să citesc cartea pentru că mi se pare foarte interesantă și, mai ales pe gustul meu.
  Mi-am notat tilul și autorul, mulțumesc!

 13. Mulțumesc pentru recomandare!

 14. mihaelanistor spune:

  Chiar eram in cautare de lectura italiana!

 15. Elena Chedică Mateică spune:

  Am fost de doua ori in Italia si as mai merge, daca as mai avea ocazia. O lectura italiana cred ca mi-ar prinde bine.

 16. Oprea Carmen spune:

  de cativa ani mergeam in Italia de 2 ori, anul trecut am ratat din cauza vremurilor pe care le traim, anul acesta sper ca se va putea!

 17. albusteluta spune:

  Multumim pentru prezentare! Chiar nu stiam aceasta carte!

 18. Denisa spune:

  Literatura italiana nu am citit pana acum, dar e ceva ce as pune pe lista mea.

 19. Trecut pe lista de lecturi.
  Te imbratisez!

 20. chiar ma gandeam la elena ferrante cand am vazut autor italian. ma bucur sa vad ca au cam acelasi stil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: