Amantul japonez – Isabel Allende

Amantul japonez
Amantul japonez

Amantul japonez este o poveste de o intensitate şi de o emoţie deosebite, ca toate romanele lui Isabel Allende – adevărate comori ale literaturii.

Cât de exuberant şi de viu e Universul, Alma! Se învârteşte întruna. Singurul lucru cert e că totul se schimbă. Un mister pe care nu-l putem percepe decât în tăcere şi calm. Trăiesc o etapă tare interesantă. Spiritul meu contemplă fascinat schimbările corpului meu, însă nu e o contemplare la distanţă, ci din interior. E un proces în care spiritul şi trupul sunt împreună. Ieri îmi spuneai că ţi-e dor de iluzia nemuririi pe care o aveam la tinereţe. Mie nu. Eu mă bucur de realitatea mea de om matur, ca să nu spun bătrân. Dacă ar fi să mor peste trei zile, oare cu ce aş umple aceste zile? Cu nimic! M-aş goli de toate, în afară de dragoste.

Ne-am spus adesea că destinul nostru e să ne iubim, că ne-am iubit în vieţi anterioare şi vom continua să ne regăsim în vieţi viitoare. Sau poate că nu există nici trecut, nici viitor şi totul se întâmplă simultan în dimensiunile infinite ale Universului. Dacă e aşa, suntem împreună mereu, pentru eternitate.

E fantastic să fii viu. Avem şi acum şaptesprezece ani, Alma mea.

Amantul japonez – o scriitură de excepţie.

Amantul japonez este o poveste de o profunzime şi de o emoţie deosebite, ca toate romanele lui Isabel Allende – sunt adevărate comori ale literaturii. Modul în care autoarea aşterne gânduri, sentimente, stări, modul în care zugrăveşte personalităţi care marchează, felul în care îmbină trecutul cu prezentul, acurateţea şi abundenţa istorică, dând naştere unor poveşti extraordinare, o fac una dintre cele mai îndrăgite şi de valoare autoare contemporane. Prima mea întâlnire cu poveştile sale, minunat scrise, a fost odată cu Ines a sufletului meu, o poveste impresionantă, pe care o recomand cu drag. O întâlnire memorabilă, care m-a făcut să îmi doresc în bibliotecă cât mai multe dintre cărţile sale.

În Amantul japonez am descoperit o nouă poveste emoţionantă despre viaţă şi despre dragostea absolută care transcede timpul. Despre amintirea tinereţii, această etapă atât de frumoasă, dar şi atât de scurtă care ne scapă printre degete atât de uşor. Câtă putere, cât timp ni se pare că avem când suntem tineri. Posibilităţile sunt infinite. Şi, dintr-o dată, ne trezim în amurgul vieţii. Cu amintiri, cu bucuria unei vieţi frumos trăite, cu regrete uneori, cu poveşti de viaţă, dar şi cu frica de a ne pierde puterea, sănătatea trupului, limpezimea minţii, amintirile care ne ţin ancoraţi în tinereţe, cu lupta cu neputinţele care survin odată cu etatea înaintată. Suntem tot noi, cei de acum prea mulți de ani în urmă, dar, totuși, alţii. Fiecare îmbătrâneşte diferit, dar cu aceeaşi împotrivire.

După care, draga de ea i-a împărtăşit ceea ce constatase în mulţii ani lucraţi la Lark House: că vârsta în sine nu îi poate face pe oameni mai buni sau mai înţelepţi, ci doar întăreşte trăsăturile pe care aceştia le-au avut dintotdeauna.

Şi în Amantul japonez, la fel ca si în Ines a sufletului meu, Isabel Allende exploatează aceste aspecte. O cunoaştem pe Alma Belasco, care îşi petrece apusul vieţii la Lark House, o rezidenţă de lux pentru vârsta a treia. A trăit o viaţă plină, complexă. O viață plină de glorie şi de dragoste – dragostea pe care a cunoscut-o la 17 ani, pe care a păstrat-o toată viaţa şi, pe care, o va păstra și în eternitate. Ea este o femeie misterioasă, distinsă, de o eleganţă aparte, încă nerăpusă de etatea înaintată. Este independentă fizic, iar limpezimea minţii nu îi este alterată. Senectutea îi aduce calităţi pe care nu le-a avut în tinereţe – înţelepciune şi înţelegere.

Alma Bellasco fusese o femeie energică, activă , intolerantă cu propriile slăbiciuni şi cu ale celorlalţi , dar anii o îndulceau: acum avea mai multă răbdare cu ceilalţi şi cu ea însăşi.

Irina Bazilio, o tânăra de 23 de ani din Republica Moldova, marcată de un trecut traumatizant, ajunge, în 2010 să lucreze la Lark House. Dovedeşte o dragoste şi o grijă sinceră pentru bătrânii aflaţi acolo, devenind foarte îndrăgită. Destinul său se împleşeşte cu cel al Almei, între cele două femei creându-se o legătură puternică, bazată pe încredere, admirație și pe afecțiune. Decide să o ajute pe tânăra fată să se şlefuiască, să evolueze. Când nepotul Almei, Seth, se îndrăgosteşte de ea, aceasta întrezărşte că, după ani, dragostea ei interzisă poate fi împlinită, acceptată. Marea sa iubire, Ichimei, fiul grădinarului, a fost mereu secretă şi îngrădită de către cutumele societăţii şi ale familiei sale, privind imigranţii. Deşi interzisă, dragostea celor doi nu s-a stins niciodată. Mereu prezentă şi la fel de intensă, aceasta creionează un destin comun pentru cei doi, chiar şi când acest destin o ia pe căi diferite, atât pentru Alma, cât şi pentru Ichimei. Dragostea lor a fost mereu ascunsă, dar tot mai puternică şi tot mai frumoasă de-a lungul timpului. Enigmele şi plecările în taină ale din Almei, îi fac pe Irina şi pe Seth să se apropie pentru a descoperi secretele Almei. Ce vor descoperi despre viaţa extarordinară şi învăluită în mister a acestei femei complexe? Vor trăi cei doi tineri măcar o parte din iubirea deosebită și completă de care a avut parte Alma? Trebuie sa aflaţi singuri, citind Amantul japonez, bucurându-vă de o poveste minunată, de o lectură de excepţie.

O poveste de dragoste ireal de frumoasă, dar şi de tristă, ca o luptă, dusă spre nemărginire, departe de a fi siropoasă, despre prietenie şi dedicare, o lecţie de istorie expusă cu acurateţe, o analiză la rece a sentimentelor – atât de diferite şi atât de complexe ale oamenilor, Amantul japonez este un roman de o frumusețe aparte, pătrunzătoare, de un realism izbitor, despre tot ceea ce poate înseamna viaţa unui om, de la un capăt la altul.

Amantul japonez

                Amantul japonez

La ce mi-au folosit anii de practică spirituală, dacă n-am reuşit să scap de dorinţă? Îţi aştept scrisorile, aştept glasul tău la telefon, îmi imaginez că te apropii alergând… Uneori, dragostea doare.

You may also like...

33 Responses

 1. anasylvi spune:

  M-ai tentat la maximum cu recenzia aceasta! Ines a sufletului meu m-a tentat si ea, cred ca acestea doua sunt de bifat in primul rand in ceea ce priveste pe Allende. Multumesc! <3

 2. Adriana Ivan spune:

  Sunt curioasă cum mi s-ar părea. Se vede că ție ți-a plăcut foarte mult.

 3. Ana spune:

  Am citit acum ceva timp cartea, mi-a placut ?

 4. Larisa M spune:

  O să o caut și eu, m-a cucerit prin recenzia ta ❤

 5. Isabel Allende este una din autoarele mele preferate, am citit cartea, super!

 6. Pare o carte deosebit de frumoasa. Multumesc pentru recomandare!

 7. Ana Maria spune:

  Minunată recenzie. Mi-a plăcut foarte mult și mie cartea. Se vede ca ți-a ajuns la suflet. ❤️

 8. Ilinca spune:

  Are un titlu curios aceasta carte!

 9. Isabel Allende este o autoare fantastica! Felicitari pentru super-recenzie! 🙂 Trebuie sa citesc si eu romanul asta, neaparat. 🙂

 10. Isabel Allende are numai carti frumoase, scrise cu sufletul, iar succesul mondial o demonstreaza

 11. Nu am citit niciun roman de-al autoarei, dar din descriere p are foarte interesant

 12. mihaelanistor spune:

  O am de ceva timp pe lista, abia astept sa ajung sa o citesc.

 13. Pare foarte interesanta, cred ca o voi citit și eu.

 14. Carmen Alexa spune:

  Mulțumesc mult pentru recomandare. Aveam nevoie de altceva după ultimele mele cărți citite.

 15. Ramona Gheorghe spune:

  Chiar mi-a placut recenzia ta si m-ai facut sa-mi doresc sa citesc si eu cartea

 16. Cat de mult mi-a scut recomandarea ta ?‼️‼️‼️ m-ai făcut super curioasa. Mulțumesc pt ideea unei noi cărți bune.

 17. Ma bucur sa aud ca nu este genul acela de poveste siropoasa de dragoste. 🙂
  Multumim pentru recomandare!

 18. portiadecitit spune:

  Cred ca o am si eu in biblioteca de ceva timp.

 19. Roxana Elena Suma spune:

  Foarte mult mi-a placut ce am citit despre aceasta carte. O pun in wishlist si sper sa o citesc cat mai curand.

 1. 28 februarie 2021

  […] transcede timpul, chiar și spatiul, dând viață unor povești care crează dependență. Amantul japonez este o carte de o frumusește aparte, pătrunzătoare și încărcată de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: