Alesul -Thomas Mann

Alesul

Copilul meu, grăi el, acum ascultă aici! Vreau să-ți dau o povață bună și din inimă, așa cum se cuvine s-o fac pentru un om drag, care a fost de timpuriu sub ocrotirea mea. Credemi, Dumnezeu s-a purtat cu tine plin de bunătate, căci El ți-a deschis ochii ca să nu mai bâjbâi în întuneric și să nu-ți duci zilele în neștiință, ci să alegi în voie. Această hotărâre a trebuit să o las în seama Lui, nu era îngăduit să o iau înaintea înțelepciunii Sale. 

Alesul – “Orice sfânt are un trecut, orice păcătos are un viitor.”

Alesul este o punere de excepţie în pagină a unei poveşti fictive cu un subiect foarte delicat, atât din punct de vedere religios, cât si moral. Chiar scandalos, privit din orice punct de vedere. Incestul. Cu toate acestea, cartea atinge și alte aspecte, cu înțelesuri profunde diferite. Polivalența subiectului este lăsată la latitudinea fiecărui cititor, în funcţie de percepţia proprie. Pentru că, în afara subiectului grotesc, cartea este o capodoperă, scrisă magistral, cu un subiect complex. Personajul principal, Gregorius, născut în păcat, dintr-o dragoste nefirească, incestuoasă, caută calea spre desăvârşire spirituală şi mântuire . A sa, dar şi a părinţilor săi – frate şi soră. În calea sa, deja pecetluită, Alesul merge pe urma fatalităţii destinului său, ales, pare-se nu doar pentru părinţii săi, dar şi pentru el. Greogorius nu poate decât să-şi împlinească soarta încărcată de greutatea păcatului care i-a fost pus în spate, dar şi să-şi găsească mântuirea. Dorinţa puternică, dusă la rang de scop suprem al vieţii sale îl face, nu doar să dobândeaască iertarea, ci mai mult, îl face ajungă o figură importantă a Bisericii, un sfânt.

Alesul – “Toate clopotele sunau și, prin urmare, el este cel care le trage

Şi cine trage clopotele narațiunii?  “Spiritul poveştii “. Cel care, de fapt trage sforile acţiunii, este călugarul Clemens, vocea blândă, glumeaţă, împăciuitoare a naraţiunii . El nu doar spune povestea sfântului păcătos, dar o şi ţese, astfel încât să ne facă să privim cu înţelepciune şi cu înţelegere căderile protagoniştilor. Deşi Clemens pare că are o slăbiciune pentru a evidenţia starea de păcat a personajelor, are, în acelaşi timp tendinţa spre îngăduinţă şi iertare. Ceea ce căutăm cu toţii de fapt. Clemens este însuşi sufletul poveştii, cel care le conduce destinele fictive din umbră – cu tărie, dar şi cu blândeţe, ducând personajele spre soarta şi spre desăvârşirea pentru care s-au născut.  

Alesul – sfânt şi păcătos

Premiată cu Nobel, capodopera lui Thomas Mann, Alesul este o lectură  extraordinară, provocatoare, şocantă chiar. Deşi subiectul dă impresia de carte dogmatică, povestea în sine este una lumească, a vieţii de zi cu zi –  despre păcat, căinţă, izbăvire.  Despre tinereţe şi neştiinţă. Despre cădere şi ridicare. Despre cum suntem la mâna destinului, cu toate că există liberul arbitru. Despre cum trebuie să fim înţelegători si buni cu ceilalţi.  Să încercăm să înţelegem căderile lor, fără a judeca. Nimeni nu este sfânt, dar, de asemenea, nu există nici un păcătos care să nu se poată îndrepta. 

Alesul

Alesul

Alesul este  o lectură aparte, un adevărat regal linvistic, care fascinează şi nu poate fi cuprinsă în toată măreţia de câteva cuvinte simple, diletante. Iar mesajul poveştii poate fi perceput de fiecare în parte, în funcţie de mai mulţi factori.  Recomand cartea pentru o lectură fascinantă, fermecătoare, complet diferită. Eu am luat-o de la Elefant, dar poate fi găsită şi în alte librării online.

Această luptă trebuie să se dea acum în pieptul tău şi trebuie să arate cum să te foloseşti de libertate întru izbăvire sau pierzanie. Şaptesprezece ani a aşteptat Dumnezeu, dar şi-aşa, mai eşti încă  mult prea tânăr pentru ca libertatea ta să se lipească de orice povaţă.

You may also like...

33 Responses

 1. Eva Anca spune:

  Wow, Dana! Atat de frumos ai prezentat-o incat acum imi doresc sa o citesc, desi in mod normal sigur nu mi-ar fi atras atentia.

 2. Dana spune:

  Mulțumesc frumos! ❤️
  Este o lectură deosebita!

 3. Adriana Ivan spune:

  Se vede că ți-a plăcut foarte mult. Îmi place mesajul pe care il transmite, că orice păcătos se poate îndrepta.

 4. Simona Diaconu spune:

  O carte cu un subiect interesant, inițial am crezut că e mai mult orientată spre religie, însă pe parcursul recenziei mi-am schimbat opinia. Cu siguranță mi-a trezit interesul!

 5. Ruxandra spune:

  Pare a avea un subiect intersant. Dacă mă luam doar după copertă, nu cred că o alegeam.
  Am pus-o pe listă ❤ o recenzie minunată!

 6. Oprea Carmen spune:

  spor la citit, frumoasa prezentare ai facut! am cateva titluri pe care doresc sa le achizitionez, il trec si pe acesta!

 7. anasylvi spune:

  Ai prezentat foarte frumos cartea, incat aproape ca ma tenteaza, numai ca eu nu sunt prietena cu stilul lui Mann. Ii recunosc valoarea, dar de cate ori am incercat, am ajuns din nou la concluzia ca nu suntem compatibili. 🙂

 8. Ana spune:

  Wow, pare o lectura interesanta. Daca ma luam doar dupa titlu nu cred ca as fi ales-o pentru ca nu spune nimic.

 9. Imi place subiectul abordat in aceasta carte.

 10. Irina spune:

  Ce coperta interesanta are aceasta carte.

 11. Cât de frumos ai prezentat cartea, ai scos in evidenta tot ce are mai bun. Iti multumesc, acum sigur o sa cumpar cartea.

 12. Rokolla spune:

  M-ai făcut curioasa in privința acestei cărți. Am s-o caut și eu

 13. Am citit-o si eu acum haat ani si tin minte ca am fost marcata o perioada dupa aceea.Ar trebui sa o recitesc si sa vad daca exista vreo diferenta in emotii.

 14. Un clasic si o prezentare pe masura! 🙂

 15. O lectura care te captiveaza de la primele pagini! Multumim pentru prezentare!

 16. Nu am avut ocazia de a parcurge această carte, dar mi-ar plăcea să o citesc.

 17. Ce interesanta pare cartea asta!

 18. OMER FILIZ spune:

  O carte cu un subiect interesant! O voi achizitiona cu siguranta !

 19. Grama Mariana spune:

  Este o lectura deosebita !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: