Cele patruzeci de legi ale iubirii – Elif Shafak

Cele patruzeci de legi ale iubirii

Am descoperit în Cele patruzeci de legi ale iubirii o poveste deosebit de frumoasă şi de profundă din punct de vedere spiritual. Cartea vorbeşte despre iubire, atât din punct de vedere religios, cel al religiei musulmane, cât şi al modului în care personajele o percep şi o trăiesc. Însă, indiferent de religie, timp sau spaţiu, iubirea este cel mai important aspect. Unul ziditior, în lipsa căruia viaţa nu este completă, nu ne simţim împliniţi şi nu ne găsim locul.  Abia când găsim iubirea, ne găsim locul şi pe noi înşine. O primă întâlnire cu literatura orientală de care sunt foarte încântată, o lectură plină de înţelepciune şi de o energie minunată.

Cele patruzeci de legi ale iubirii – o călătorie spre sine însuşi.

E oare vreo cale de-a pricepe ce înseamnă iubirea fără să iubeşti mai întâi ? Iubirea nu poate fi lămurită. Poate fi doar trăită. Iubirea nu poate fi lămurită, şi totuşi lămureşte totul.

Asta descoperă Ella Rubinstein la 40 de ani. Casnică, mamă şi soţie, realizează, dintr-o dată că duce o viaţă nefericită şi că, de fapt are o căsnicie lipsită de iubire. Până să îi ajungă în mână Dulce blasfemie, o carte despre care trebuie să facă un referat literar şi până să înceapă să converseze cu autorul acestia. Tot ceea ce  descoperă citind cartea, plus conversaţiile cu autorul – Aziz Zahara, o fac să se schimbe nesimţit şi să îşi revizuiască viaţa.  Îşi întâlneşte sufletul pereche, descoperă iubirea, trecând printr-o transformare completă. Revelaţie ar fi cuvântul potrivit pentru ceea ce se întâmplă cu Ella.

Înapoi în timp, printre paginile Dulcei blasfemii, facem cunoştinţă cu  lumea pestriţă a secolului XIII.  Îl vom cunoaşte pe Shams din Tabriz, un deriviş sufit ajuns la un prag spiritual superior, cel care, pe parcursul poveştii ne va prezenta cele patruzeci de legi ale iubirii aşa cum le-a tălmăcit el. Shams este cel care îl va transforma pe Rumi, liderul spiritual al acelei vremi, într-un poet mistic. Întâlnirea dintre cei doi este o întâlnire a sufletelor pereche la nivel spiritual. 

Dulce blasfemie ne este prezentată din mai multe perspective, a diverselor personaje, din diverse clase sociale, cu viziuni complet diferite – de la Rumi, Shams, până la beţivi şi prostituate. Indiferent de locul lor în societate sau de viaţa pe care o duc, Allah îi iubeşte pe toţi şi îi aşteaptă să descopere iubirea de sine, să se vindece. Pentru că lipsa iubirii, ne face să ne simţim neînsemnaţi, reduşi la un trecut care, însă, nu ne defineşte. 

Dacă vrei să schimbi felul în care ceilalţi se poartă cu tine, ar trebui să schimbi mai întâi felul în care te porţi tu cu tine. Până când nu înveţi să te iubeşti, pe deplin şi cu-adevărat, nu ai cum să fii iubit. 

Un alt mesaj important al poveştii este cel că ceea ce contează este doar prezentul. Aşa cum nu  putem schimba trecutul, ci doar să îl acceptăm, la fel nu avem niciun control asupra viitorului. În afară de a ne pregăti pentru el prin împăcarea cu sine, cu lumea, cu descoperirea iubirii. 

Cele patruzeci de legi ale iubirii, aşa cum spuneam, este o poveste plină de învăţăminte minunate, o carte spirituală care nu ne propovăduieşte o anumită cale de urmat, ci una care doar ne arată că, indiferent de religie, clasă socială, iubirea este leacul, liantul între noi şi divinitate, că iubirea poate schimba tot ce este rău, în lucruri minunate.

Mi-a plăcut Cele patruzeci de legi ale iubirii şi v-o recomand cu drag!

Nu e niciodată prea târziu să te întrebi: “Sunt pregătit să schimb viața pe care o trăiesc? Sunt pregătit să mă schimb pe dinăuntru?” Dacă fie și o singură zi din viața ta, e aidoma celei dinainte, este fără îndoială păcat. În fiecare clipă și cu fiecare nouă suflare, trebuie să te simți reînnoit iar și iar. Există o singură cale de-a renaște la o viață nouă să mori înainte de moarte

You may also like...

26 Responses

 1. Poteci de dor spune:

  Foarte tentant ai prezentat-o, mi-a plăcut mult!

 2. Eva Anca spune:

  Wow, cartea asta sigur trebuie sa o citesc si eu! Multumesc pentru minunata recomandare!

 3. Ce frumoasă prezentare. Eu am descoperit-o pe Elif Shafak prin Bastarda Istanbulului și mi-a plăcut foarte mult. Mi-aș dori să citesc și această carte, mulțumesc pentru prezentare. 🙂

 4. Am citit carti de Elif Shafak, pot spune ca este una dintre scriitoarele de limba turca pe care le prefer. Desi astept un serial dupa vreo carte de-a ei!

 5. Ana spune:

  Am citit aceasta carte si mi-a placut mult si mie.

 6. Mulțumesc pentru recenzie. Este extrem de interesanta. Mi.a s dori sa o citesc sa descopăr mai mult.

 7. carmen alexa spune:

  Cartea cred ca are ceva aparte. Depinde si de starea de spirit a cititorului, insa cred ca fiecare poate invata ceva din ea!

 8. Rokolla spune:

  Mi se pare ca este o carte tare buna. Trebuie s-o citesc si eu

 9. Multumim de recomandare, Dana! 🙂 Si eu mi-am propus sa citesc cat mai multe romane scrise de Elif Shafak. 🙂

 10. Diana Matusa spune:

  Am văzut în biblioteca mamei aceasta carte, am tot zis ca o sa o fur 🙈

 11. Denisa spune:

  Wow ce faina pare cartea, imi place recenzia ta.

 12. anasylvi spune:

  Tare frumos ai scris despre carte si despre invataturile legilor infinite ale iubirii. Intr-adevar, dincolo de fel si fel de precepte si de traditii, iubirea este fenomenul suprem.

 13. Nu am apucat sa ajung la cartea asta, inca. Pare tare faina.

 14. Adriana Ivan spune:

  Pare interesantă. E de trecut pe listă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: