splendida cetate a celor o mie de sori
Fictiune

Splendida cetate a celor o mie de sori- Khaled Hosseini

Splendida cetate a celor o mie de sori, asemenea poveştii din Vânătorii de zmeie, marchează profund. Am tot căutat justificarea titlului care duce cu gândul la ceva frumos, pozitiv şi nu la un un Afganistan terorizat de război, de moarte, de opresiuni, teroare. Am căutat speranţa, lumina şi frumosul printre ruinile unei ţări parcă părăsită de Allah, printre vieţile pline de suferinţă şi de greutăţi ale unui popor greu încercat. Eu nu am prea întrezărit speranţa, dar personajele poveştii, da. Şi cu toate că le-a fost spulberată de mai multe ori, nu au renunţat la ea.

Splendida cetate a celor o mie de sori ne facem să ne simţim binecuvântaţi cu pace, cu o viaţă liberă.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre locuitorii Afganistanului care, 30 de ani au trăit sub teroare, moarte, săracie, abuzuri. După nouă ani de ocupaţie sovietică şi o scurtă perioadă de linişte, regimul taliban acaparează ţara, instaurând un regim barbar, plin de restricţii şi de groază. De departe, cel mai zguduitor aspect este conditia femeilor în această perioadă. Subjugate, umilite, bătute. 

Povestea din Splendida cetate a celor o mie de sori, ni le aduce în prim plan pe Miriam şi pe Laila. Două femei pe care soarta  le aduce împreună într-un mod anormal, privit din afara tradiţiilor musulmane, crud, dar, pare-se predestinat. Miriam este o harami – copil din flori, nerecunoscut oficial de către tatăl său, care mai avea câteva soţii si copii.

Cu toate că mama sa îi aminteşte constant acest lucru,  copila tinde să creadă că aceasta nu îi doreşte fericirea, mai ales că tatăl său îşi făcea mereu timp pentru ea, îi oferea cele necesare, atenţie şi afecţiune.  Când i se confirmă tot ce îi spusese mama sa, într-un mod brutal, completat de moartea acesteia, lumea şi aşa sumbră şi instabilă a fetei, se năruie. 

Laila, pe de altă parte este privilegiată cu o copilărie normală, fericită, până când războiul îi răpeşte părinţii şi pe Tarik, cel mai bun prieten, dar şi marea sa iubire. Din acest moment, destinul celor două femei se înterpătrunde, liantul fiind bărbatul cu care sunt obligate să se mărite.  Modul în care cele două sunt tratatate de către acesta nu are cum să nu ne îngrozească, de-a dreptul. Chiar şi aşa, cele două femei, nu îşi pierd speranţa că vor scăpa din această lume desprinsă parcă din iad.

Dacă, inițial cele două femei au fost rivale, Miriam si Laila, vor deveni prietene, aliate în lupta cu un destin mult prea implacabil. Se vor susţine reciproc şi se vor sacrifica una pentru cealaltă.

Splendida cetate a celor o mie de sori este o carte excepţională, cu toate că nu este foarte uşor de digerat. Povestea unui popor nimicit şi terorizat de război, a condiţiei femeii – una care zguduie, o nație cu nişte tradiţii barbare, aş putea spune. Cele două femei ne vor marca prin curaj, puterea de a face față unei vieți mult prea grea și nedreaptă, prin speranța și credința de neclintit de care dau dovadă, cu toate că nimic şi nimeni nu pare a fi de partea lor. 

Recomand această  carte  remarcabilă, o lectură obligatorie pentru a înțelege că avem o viață minunată, o lectură care ne impulsionează să nu renuţăm la credinţă,  la speranţă şi la iubire.

splendida cetate a celor o mie de sori

Nu se puteau număra lunile care sclipesc pe acoperișurile ei,

Sau miile de sori splendizi care se ascund în spatele zidurilor ei.

24 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: