
Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat-Serge Marquis
Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat este o lectură profundă,complexă, care îmbină mai multe teme – filosofice, psihologice, de dezvoltare personală, o poveste în centrul căreia se află EGO – laitmotivul acestei cărţi.
Am ales forma romanului pentru a aduce în scenă personaje și situații care să ilustreze multiplele fațete ale egoului. Așa s-au născut Charlot, Maryse, Marie-Lou, Georges și toți ceilalți. Sper să fim cât mai mulți cei care vom încerca să răspundem la întrebările lui Charlot, întrucât am sincera convingere că o mai bună înțelegere a mecanismelor egoului ar permite evitarea multor suferințe omenești
Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat – noi nu suntem ego.
Nu mi-am dat seama când am parcurs paginile acestei cărţi cu un subiect deosebit de sensibil şi plin de emoţie, cu personaje complexe, în care adulţii învață de la copii, şi nu invers. Charlot, la doar nouă ani, are o inteligenţă emoţională foarte avansată, îşi pune întrebări existenţiale, este foarte înţelept şi hotărât să îl pună la pământ pe Egoman – aşa cum îl numeşte el pe Ego. Acest monstru care se opune fericirii, libertăţii, iubirii.
-Mamă, de unde vin eu?
-Din stele, dragul meu… Pământul este o bucată dintr-o stea. La fel şi noi, tu şi cu mine…
-Vin din stele, vin din stele… Şi tot acolo o să mă duc, după aia.
Crescut doar de mama sa, un neuropediatru eminent, o femeie de succes, inteligentă şi frumoasă, însă egocentrică şi aparent lipsită de sentimente, Charlot este îndreptăţit să îşi cunoască duşmanul, ego-ul mamei sale şi să-l eradicheze. Fără ego, lumea şi oamenii ar fi mult mai deschişi spre dragoste, spre tandreţe, spre nevoile celorlalți. În special, mama sa. Fără ego, Maryse ar înceta să se mai considere buricul pământului, ar învăta se se bucure, să iubească, să fie liberă. Părăsită de tatăl lui Charlot chiar înainte de a-l naşte, tratând zilnic copii bolnavi de cancer, pe mulţi dintre ei, pierzându-i în lupta cu moartea, Maryse îşi apără sufletul de noi suferinţe, devenind tot mai rece. Deşi se dedică trup şi suflet copiilor pe care îi tratează, nu se apropie emoțional de ei. Detașarea este importantă în meseria sa, însă, un strop de tandrețe este absolut necesar.
Dar să revenim la Charlot. Cu care viaţa este deosebit de generoasă pe de o parte, oferindu-i capacităţi extraordinare, prin care reuşeste să schimbe o mică parte din lume, dar şi crudă, răpindu-i mai întâi vederea, apoi pe Hamid – prietenul său bun şi pe Marie-Lou – iubita sa. M-a impresionat curajul şi înţelepciunea cu care Charlot a înţeles pierderea celor dragi, modul în care înţelege moartea. Fiind un suflet evoluat spiritual, el are o putere extraordinară de a înţelege şi de a accepta toate aceste pierderi pe care le suferă, la un nivel profund, avansat, pentru un copil de nouă ani.
Totodată, Charlot ne învaţă că, odată eliberaţi de ego, putem privi viaţa şi tot ce ne oferă ea – bun sau rău, din altă perspectivă. Că, fără ego, putem fi, în sfârşit liberi. De toate sentimentele negative care ne ţin captivi, de acel eu din care izvorăsc superioritatea, îngâmfarea, autosuficienţa. Odată liberi, putem simţi mai mult, ne putem da voie să iubim, să ne deschidem faţă de cei din jur şi faţă de noi înşine. Să învăţăm să ne iubim.
Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat mi-a amintit, pe alocuri de stilul lui Paulo Coelho, prin prisma motivelor prezentate – iubire de sine, evoluţie spirituală, atingerea unui nivel superior la nivel emoţional, celebrarea vieţii, a căutării şi a găsirii de sine, precum şi prezenţa unui mentor – Charlot în cazul de faţă.
O lectură care curge, care ne învăluie, care ne pune pe gânduri şi ne îndeamnă să reflectăm, Ziua în care am început să mă iubesc cu adevărat poate fi găsită Libris şi o recomand cu drag.


25 comentarii
Simona
Am tot auzit de aceasta lectura… titlul ei m-a facut curioasa si as vrea sa o citesc. Am lista mare de lecturi pentru 2022!
Dana
Sper să reușești! Spor la citit! 😍
Adriana Ivan
Pare foarte interesantă această carte. Mulțumesc pentru recomandare!
Dana
Cu drag! 😍
Ruxandra
Recenzia ta mă face să îmi doresc această carte. Am tot văzut-o, dar nu m-am interesat prea mult.
O nouă recenzie minunată! Te îmbrățișez!
Dana
Îți mulțumesc, draga mea! ❤️💚🌱
Marius - AnalogiiAntologii
Frumoasa recenzie! 🙂 Multumim pentru tentatie, Dana! 🙂
Dana
Mulțumesc, Marius! 😍
Bratu Gabriela
e o carte minunata, mie mi-a placut foarte mult, chiar daca pe alocuri este extrem de trista
Dana
Da, într-adevăr este tristă. Dar o poveste tare frumoasă
Ana
Am auzit de aceasta carte, dar nu citisem o recenzie despre ea. Ma bucur ca am aflat despre ce este vorba.
Mihaela
Pare un destin foarte trist din ce am citit in recenzia ta. Nu m-am gandit niciodata cum am fi fara ego.
Ioana S. Pavel
Pare o carte pe care mi-ar plăcea să o citesc și din care aș avea multe de învățat. 🙂
Dana
Chiar ca avem multe de învățat din ea.
Georgiana Sabina
Wow, titlul mi se pare foarte tare și pe gustul meu. Trec pe lista.
Dana
Mă bucur!
Eva Anca
Wow, o recomandare extraordinară! Nu știam de carte, dar cu siguranță îmi doresc să o citesc.
Dana
Mulțumesc! 🥰 Sper să o citești!
Marin Mirela
Chiar mi-ai stârnit curiozitatea cu ce ai scris despre această carte.
Cred că merită să o citesc, îmi doresc de fapt asta.
Mulțumesc pentru recomandare!
Dana
Mă bucur! Cu drag o recomand, sper să o citești. 🥰
Lucia Mihaela Curea
Titlul mi-a captat atentia de la inceput, o voi comanda si eu.
Denisa
Pare o carte frumoasa cu un subiect pe placul meu. Am sa o pun pe lista.
Elena CM
Am citit și eu cartea! O recomand!
a
Foarte frumos ai scris despre carte, iti multumesc pentru impresii si recomandare!
Dana
Mulțumesc și eu, Ana ! ❤️