Literatură

O muscă în Sfântul Munte

O muscă în Sfântul Munte de Vasilis G. Frangopulos este una dintre cele mai frumoase cărţi citite în ultimul timp. O carte încărcată de o energie minunată, de veselie, dar mai ales de spiritualitate. În Sfântul Munte, viaţa are o altă dimensiune, una plină de linişte, de acceptare, de lăsare deplină în voia lui Dumnezeu. Să ne deschidem ochii şi inima spre a vedea dincolo  de rănile, de urâciunea lumii, de tot ceea ce ne face să ne îndoim. 

„— Ascultă, deci, un cuvânt care nu e rod al înțelepciunii mele, ci al unui bătrân foarte luminat: Dacă vezi lucrurile cu ochii unei albine, pe toate le vei vedea ca mierea. Dacă însă le vezi cu ochi de muscă, pe toate le vei vedea murdare.

Zicând aceste cuvinte, starețul se ridică, socotind discuția încheiată. Iorgos s‑a ridicat și el

și s‑a îndreptat spre ușă. Înainte să iasă, s‑a oprit și, întorcându‑se, a zis:

— Dacă pui o albină într‑un grajd, o să plece, fiindcă nu va găsi nimic de folos. Dacă pui o muscă în stup, albinele or s‑o omoare. Se va vedea ce sunt după felul în care voi pleca de aici și când voi pleca.

Când a rămas singur, bătrânul cu părul alb s‑a așezat înaintea icoanei Maicii Domnului și

cu voce frântă șopti:

Împărăteasa tuturor, o muscă a intrat în Grădina ta. Tu, care alergi grabnic înaintea oricui te cheamă și împărtășești durerea noastră, a tuturor, mijlocește la Fiul tău să îl miluiască! A pierdut calea, să nu‑și piardă și sufletul!

Minunata poveste din O muscă în Sfântul Munte este despre descoperirea, acceptarea lui Dumnezeu şi într-un final, dobândirea deplină a credinţei. Ea ni-l aduce în prim plan pe Iorgos – ateu convins şi cârtitor fără de seamăn care ajunge să lucreze ca tâmplar la o mănăstire în Sfântul Munte. Deşi crescut de părinţi credincioşi, cu frică de Dumnezeu, Iorgos nu crede nici în ruptul capului. Cu toate că pe parcursul şederii sale deprinde o anumită dragoste pentru liniştea adusă de traiul dus în sfinţenie a călugărilor, de ritualurile religioase, rămâne fidel necredinţei sale. Nici nu bănuieşte căile prin care îl va descoperi pe Dumnezeu şi credinţa.

O muscă în Sfântul Munte – o poveste despre transformare, despre miracole.

Modul în care Iorgos se va  transforma şi  îşi va dobândi credinţa este unul miraculos – pentru că Dumnezeu face miracole, cu atât mai mult pentru cei care nu cred fără să vadă.  Dar Dumnezeu îi iubeşte pe nebuni. Transformarea sa este una lentă, dar profundă. Atmosfera duhovnicească din Sfântul Munte, liniştea deplină, dragostea si răbdarea pe care i-o arată călugarii, îl aduc încet la gânduri de acceptare, de credinţă. Însă, supranaturalul, modul în care Dumnezeu va alege să i se descopere şi să îl aducă spre El, este ceea ce îl zguduie şi îi aduce cu adevărat, credinţa.  Musca devine albină.

O muscă în Sfântul Munte
Imagine preluată

Dumnezeu îngăduie un rău dacă prin acest rău împiedică un rău şi mai mare sau dacă din acest rău se naşte ceva mai bun.

Iorgos descoperă lumina într-un mod absolut minunat, aşa cum decurge si lectura acestei carti, una plină de veselie, de tâlc, de bucurie. Am citit-o cu mare drag, cu mare nerăbdare, dar şi cu o emoţie deosebită. O carte pentru suflet, pentru momente de impas, de orice fel ar fi el. O carte care ne ajută să realizăm că lumina este atât de orbitoare, trebuie doar să ne deschidem inima, să o lăsăm să pătrundă. Să întindem o mână, să cerem ajutor. 

Recomand cu tot sufletul O muscă în Sfântul Munte,  acest roman fascinant şi tulburător, scris absolut minunat, simplu, cu limpezime, cu sensibilitate. Eu am primit această carte cadou, dar poate fi găsită în majoritatea librăriilor online. 

19 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: