Zăpada de primăvară
Fictiune

Zăpada de primăvară -Yukio Mishima

Prima întâlnire cu literatura şi cultura japoneză a fost una complet inedită şi mai mult decât pozitivă.  Zăpada de primăvară a fost încă o alegere minunată susţinută de către Târgul Cărţii.

– …. însă momentul va sosi într-o bună zi, şi ziua aceea nu poate fi prea departe. Iar când vine, îţi promit, n-am să regret. Am avut parte de fericirea supremă şi nu sunt atât de lacomă încât să vreau să dureze la infinit. Orice vis se destramă. N-ar fi o greşeală, ştiind că nu ţine o eternitate, să mă agăţ de el şi să nu-i dau drumul?

Prima întâlnire cu literatura şi cultura japoneză a fost una complet inedită şi mai mult decât pozitivă.  Zăpada de primăvară a fost încă o alegere minunată susţinută de către Târgul Cărţii.

Nu se poate să nu fii cucerit de modul autorului de a scrie. Complet diferit de tot ceea ce am citit până în prezent, Zăpada de primăvară este o carte fascinantă în care descoperim vechea aristocraţie japoneză, o gândire complet diferită de a noastră, o lume neîmpovărată de tradiţie, trecerea de la vechi la nou. Descoperim o scriitură impresionantă, fără cusur în care fascinaţia pentru natură şi analiza trăirilor personajelor îşi pun amprenta, astfel încât lectura devine o experienţă impresionantă, într-o lume impresionantă.

Personajul principal, tânărul Kiyoaki Matsugae provine dintr-o familie bogată, fiind un tânăr frumos, cultivat, însă foarte fragil şi instabil emoţional. Creşte împreună cu Sakoto,  fata familiei Ayakura, a cărei personalitate, pe care nu reuşeşte să o descifreze îl destabilizează şi mai mult, şi pentru care dezvoltă sentimente contradictorii, influenţate de firea sa capricioasă şi de trăirile sale intense, nu tocmai uşor de înţeles. Cu toate că Sakoto încercă o apropiere, Kiyoaki, deşi îndrăgostit de aceasta, nu ia nicio decizie până în clipa în care aceasta se logodeşte cu prinţul Toin din familia imperială. Încep o relaţie clandestină şi intensă, cu toate riscurile pe care situaţia le implică. Sfidează legile, trăindu-şi iubirea febril şi zbuciumat, totodată asumându-şi finalitatea implacabilă care avea să vină la un moment dat. Dar, până atunci se bucurau de momentele furate împreună şi de ceea ce simţeau.

”Din ițele încurcate ale dragostei ar fi ieșit o tapiserie minunată, dar Kiyoaki n-ar avea decât un război de țesut simplu, cu un singur fir alb la dispoziție

În esenţă, povestea este una tragică, complexă, zbuciumată, cea a unei iubiri interzise. Dar modul de a fi relatată, asemenea zăpezii de primăvară nu izbeşte, bulversând, cu toate că intensitatea si profunzimea ei sunt indiscutabile. De altfel, nu este nici genul de lectură care să ne facă să avem aşteptări nerealiste în privinţa personajelor, acţiunii. Nu este o poveste de iubire clasică, clişeică, în care dragostea triumfă, cel puţin nu la modul clasic. Dar nu spun mai mult. Vă las să descoperiţi singuri o poveste extraordinar creionată, cu personaje inedite, o lectură impresionantă.

Zăpada de primăvara este un roman de o frumusețe fără cusur, aidoma unei grădini japoneze”, coperta IV – Chicago Sun-Time

Făcând parte din tetralogia Marea fertilităţii, capodopera autorului nominalizat de 3 ori la Premiul Nobel, unul dintre cei mai interesanți, dar și controversați, autori japonezi ai secolului al XX-lea, care decide să se sinucidă prin metoda tradiţională – seppuku, Zăpada de primăvară cucereşte şi impresionează prin expunerea cuprinzătoare, prin analiza meticuloasă a firii umane, prin tratarea realităţii exact aşa cum e este, fără aşteptări nerealiste sau apariţia miracolelor. Matur, asumat, puţin cam dur şi tragic. Dar, cum spuneam, nu vom resimţi toate acestea, deoarece frumuseţea şi ineditul prezentării, ne ţin pe linia de plutire. 

Zăpada de primăvară
Zăpada de primăvară

pexels.com

41 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: