Casa de la Riverton
Fictiune

Casa de la Riverton – Kate Morton

Am început anul cu una dintre cărțile lui Kate Morton, autoarea mea preferată în gen.

 Mă declar cucerită iremediabil de cărţile autoarei, de  modul de a scrie, de  misterul prezent în fiecare carte, de  felul de a transmite trăiri.  Pasiunea sa pentru casele vechi din Anglia, se vede în fiecare carte, pereţii acestora fiind martori si păstratori a vieților, bucuriilor, dramelor si misterelor famiilor care au trăit în ele.

La fel se întâmplă şi în Casa de la Riverton,  prima carte a autoarei, titlu original –  The Shifting Fog. Firul narativ alternează între prezent si trecut,  fiind relatat la persoana întâi de către Grace. Cu toate acestea, personajul principal și cheie al cărtii este Hannah.

Casa de la Riverton, prezent şi trecut.

Prezent. Grace, în etate de 98 de ani îşi trăiește ultimele zile ale unei vieți nesperat de lungi, așa cum ea însăși spune,  într-o aparentă liniște.  Până în ziua în care este contactată de către Ursula,  producătoarea unui film care are în prim plan întâmplarea dramatică  de la Riverton din anul 1924.  Fiind singura persoană în viață care ar putea da informații,  Grace se trezește izbită de trecut. Dacă până atunci tot ce trăise la Riverton părea rămas în negura vremii, o dată cu apariția Ursulei trecutul începe să revină la suprafaţă cu o acurateţe surprinzătoare. Alesese să lase trecutul plin de fatalitate și traume în urmă pentru a-și continua viața. Singurele mărturii în privința celor întamplate de-a lungul timpului le înregistra pentru nepotul său, Marcus.

Trecut – Grace. La vremea când a fost trimisă de către mama ei să lucreze ca servitoare pentru familia Hartford, la Riverton,  Grace avea doar 14 ani.  Începând cu această zi viața sa se învârte în jurul casei și a membrilor săi,  luând parte la suișurile şi coborâșurile familiei, la bucuriile și tristețile lor. Se simte foarte legată,  într-un mod inexplicabil de copiii  lui Frederik Hartford –  Hannah, Emmeline și David,  în special de Hannah,  faţă de care  care simte o apropiere și o afecțiune profunde, ca o înrudire pe care nu și-o poate explica. Sau totul este o închipuire a unei fetițe?  Toate aceste trăiri și unele bănuieli despre mama sa, care a fost și ea servitoare la Riverton, născute de-a lungul timpului i se revelează în momentul în care,  la înmormântarea mamei își face apariția un membru al casei….

Între cele două tinere se crează o apropiere și o complicitate care se menține de-a lungul timpului.  Grace merge într-atât  cu devotamentul și implicarea față de  Hannah, încât își sacrifică dragostea pentru Alfred în favoarea acesteia.

Hannah – personajul central al cărții, o tânără inteligentă, cu aspirații mult neconforme cu statutul femeii la acele timpuri. Privată de orice posibilitate de a-și urma visurile, simte cum, puțin, câte puțin moare pe dinăuntru. Tot ce își dorește este să plece de la Riverton, să vadă, să cunoască lumea. Ocazia i se ivește când îl cunoaște pe Teddy Luxton. În ciuda faptului că nu îl iubește, se căsătorește cu el, astfel reușind să plece.  În acest moment intervine ruptura dintre ea si tatăl său, Frederik, care nu poate accepta faptul ca Hannah  să se mărite cu Teddy, simțindu-se trădat,  din motive pe care le veți descoperi citind cartea. Însă, tot ce își dorește Hannah este să trăiască. Părăsește Rivertonul,  luând-o pe Grace cu ea.

Robbie Hunter – prima sa apariție are loc în vacanța de iarnă de la casa de la Riverton, dinaintea războiului, fiind prieten cu David, fratele lui Hannah si Emmeline, care se prăpădește în război.  Reapare după zece ani în viața surorilor Hartford, de aici pornind toată acțiunea și intriga cărții. Tânărul poet stârnește interesul surorilor, devenind o dragoste neîmpărtășită pentru Emmeline și una interzisă pentru Hannah, dragoste care duce la ceea ce devine drama și marea taină a surorilor. O dată cu intrarea sa în peisaj, viața lui Hannah devine plină de secrete și agitație.

Casa de la Riverton, reîntoarcerea.

Reîntorcerea lui  Hannah la Casa de la Riverton are loc după moartea tatălui său. Viața pare că își reia cursul firesc pentru Hannah, cel puțin așa crede Grace, care i-a fost alături în tot ceea ce a trăit la Londra. Însă totul este dat peste cap când,  în timpul unei petreceri, Robbie Hunter se sinucide, Emmeline si Hannah fiind martore. Cel puțin așa reiese în urma investigației și dăinuie de-a lungul timpului. Însă nimeni nu știe că Grace a fost și ea martoră la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat acolo…

Casa de la Riverton, ca toate cărțile lui Kate Morton, este impresionantă. Stilul său m-a cucerit de la prima întalnire cu ea. O maestră în mister, în crearea unor personaje și locuri care, prin stilul narativ ți se imprimă în minte și inimă. Nu mă întind cu laudele și argumentele. Cei care i-au citit cărțile știu exact despre ce vorbesc. Cei care nu au descoperit-o încă,  ar fi timpul. Recomand tot ce a scris Kate Morton, nu doar Casa de la Riverton . O declar autoarea mea preferată în gen, până în prezent și abia aștept apariția unei noi cărți.

30 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: