Recviem pentru umbre
Colaborare

Recviem pentru umbre – Ioana Mihaela Curaleţ

“Recviem pentru umbre este o carte captivantă, întunecată şi extrem de bine gândită.”

 

Cu asemenea descriere, nu a fost cale de întoarcere atunci când am pus ochii pe această carte de pe rafturile Editurii Petale Scrise. Iar coperta m-a cucerit de la prima vedere! Nu am avut niciun dubiu că un asemenea titlu – Recviem pentru umbre, acompaniat de o copertă minunat de misterioasă, ascund o poveste tare bună. Şi aşa a şi fost. Am descoperit o intrigă complexă, surprinzătoare, plină de neprevăzut şi de suspans. Oricât am bănuit sau am încercat să dezleg misterul poveştii, autoarea a reuşit cu brio să se joace cu mintea mea, astfel încât să nu mi se confirme nicio ipoteză detectivistică. Din punctul meu de vedere, aşa trebuie să fie un thriller bun. Iar Recviem pentru umbre este unul bine tâlcuit, cu o amprentă de dark fantasy şi una de nebunie – cartea pefectă. Am fost mai mult decât plăcut surprinsă, această carte însemnând debutul autoarei. Unul foarte reuşit.

Recviem pentru umbre

Recviem pentru umbre – umbre ale trecutului în prezent.

Personajul principal este Angelica, a cărei poveste ni se dezvăluie puţin câte puţin. Aceasta începe să descopere anumite aspecte din viaţa iubitului său, Marius, odată cu dispariţia acestuia. Mergând la casa părinţilor iubitului său, un sentiment ciudat o însoţeşte la fiecare pas, simţindu-se mereu urmărită de ceva nevăzut. Descoperind jurnalul lui Marius, care parcă se rescria constant, îi întăreşte Angelicăi sentimentul că lucruri nefireşti se întâmplă în acel loc. Află, în acelaşi timp multe lucruri pe care nu le ştia despre Marius. Însă nici ea nu este tocmai transparentă… O cunoaştem şi pe Serafina, sora vitregă a lui Marius, o făptură – spun făptură pentru că are o are o înfătişare aparte, fantastică, parcă ruptă din altă lume. Ea este declarată nebună, însă nu nebunia îi conferă anumite puteri şi manifestări nu tocmai omeneşti. Are puterea de a dezlănţui şi de a controla focul. Deşi Angelica este protagonista poveştii, Serafina orchestrează lupta cu umbrele pe care trebuie să le scoată la suprafaţă şi de care vrea să scape.

Serafina este un personaj atât de complex că mi-a fost greu să îi înţeleg acţiunile, trecând de la antipatie la ură, de la ură la compasiune şi apoi, la simpatie, pe parcusrul câtorva capitole. În final, chiar îi doream să fie fericită.

Datorită puterilor sale, scoate la lumină un caz vechi de 20 de ani, în care au fost ucise mai multe femei, care au lucrat la orfelinatul Lumina – orfelinat de unde Marius a fost adoptat şi care a fost mistuit de flăcări. La fel ca şi un sanatoriu din Franţa, în care Serafina a fost tratată pentru presupusele sale probleme psihice. Trecutul începe să iasă şi mai sumbru la suprafaţă, readucând amintiri refulate şi traumatizante la suprafaţă. Alaiul personajelor pozitive, care încearcă să scoată la suprafaţă un adevăr terifiant, îngropat de mult, este completat de către Aurelion, cel care are grijă de Serafina şi Valeriu care este poliţist. Personajele negative sunt şi ele genial, dar şi sumbru creionate, contribuind la crearea unui joc absolut terifiant şi foarte captivant. Toate aceste personaje contribuie la uneltirea unui scenariu complex, întunecat, inteligent construit. Umbrele personajelor acestei poveşti se țes tenebroase și periculoase. Crime misterioase şi secrete care par a fi fost îngropate în cenuşă, ies la suprafaţă, oferindu-ne o doză bună de adrenalină şi de suspans. Umbre care se împletesc năucitor pentru a readuce lumina la suprafață. Recviem pentru umbre este o poveste pe care trebuie neapărat să o descoperiți și pe care o recomand cu drag! Mulţumesc, Editurii Petale Scrise pentru încă o lectură deosebită!

Un joc al minţii , ne îndeamnă mereu să căutăm sensuri noi, să levităm spre tărâmuri apuse în negura timpului.

47 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: